1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. 10 Yaşındaki Çocuk Müzeyi Büyüledi: Türkiye’nin En Küçük Eser Bağışçısı!

10 Yaşındaki Çocuk Müzeyi Büyüledi: Türkiye’nin En Küçük Eser Bağışçısı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çanakkale’de binlerce yıllık geçmişe ışık tutan Troya Ören Yeri’nde yer alan Troya Müzesi, 70 milyon TL harcanarak inşa edildi ve 12 bin 750 metrekarelik kapalı alana sahip. Toplamda 2 bin eserin sergilendiği müze, 18 Mart 2019’da Cumhurbaşkanı tarafından ziyarete açıldı. Müze, açıldığı günden beri mimarisi ve sergilediği eserlerle dünya genelinde ilgi çekmeye devam etmektedir.

Troya Ören Yeri’nin Tevfikiye köyü sınırları içerisinde bulunan girişinde yer alan Troya Müzesi, 151 yılı aşkın süredir kazı çalışmalarının yapıldığı bir alanı ziyaretçilere sunmaktadır. Müze, 2020’de Avrupa Yılın Müzesi Özel Takdir Ödülü, 2020 ve 2021’de Avrupa Müze Akademisi Özel Ödülü, 2020’de Attraction Star Awards Ödülleri’nde yılın “En Başarılı Müzesi Ödülü’ gibi ödüller almıştır. Aynı zamanda çocuklara kültürel miras bilincini aşılamak amacıyla sosyal sorumluluk projeleri de yürütmektedir.

Çıplak köyünde yaşayan Onur Özcan Çimen, evinin bahçesinde bisikletiyle dolaşırken, Roma dönemine ait 2 bin yıllık bir sikke buldu. Bu keşif sonrasında Troya Müzesi’nde görevli bir arkeologla iletişime geçti ve sikkeyi müzeye bağışlamak istediğini belirtti. Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, Onur’a müzeyi ziyaret etme davetinde bulundu ve Onur, Türkiye’nin en küçük eser bağışçısı olarak adını tarihe yazdırdı.

Müzede yapılan incelemede, bulunan sikkenin Roma dönemine ait Alexandria Troas Antik Kenti şehir sikkesi olduğu belirlendi. Onur, sikkeyi Arkeolog Hazal Fırat aracılığıyla müzeye bağışladı ve bu bağışla Türkiye’nin en genç eser bağışçısı unvanını elde etti. Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, Onur’un keşfinin müzeyi mutlu ettiğini belirtti ve Onur’un erken yaşta kültürel miras bilincine sahip olduğunu vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
10 Yaşındaki Çocuk Müzeyi Büyüledi: Türkiye’nin En Küçük Eser Bağışçısı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin