15 Temmuz 2016’da Türkiye, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen darbe girişimiyle sarsıldı. Bu tarihte, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde Yurtta Sulh Konseyi olarak adlandırılan grup asker, ülkenin demokratik düzenine karşı bir darbe girişiminde bulundu. Darbe girişimi sırasında, İstanbul’daki Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü jandarma tarafından kapatıldı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) F-16 savaş uçakları tarafından saldırı düzenlendi. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bulunduğu otel Marmaris’te bombalandı. Genelkurmay Başkanı ve diğer komutanlar rehin alındı. Ancak halk ve devlet kurumları tarafından direnç gösterilerek darbe girişimi bastırıldı.
Darbe girişimi sonrasında halk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı üzerine meydanlara çıkarak darbeye karşı tepkisini gösterdi. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği operasyonlar sonucunda darbe girişimi bastırıldı. Ancak çatışmalar sonucunda 104 darbeci asker ve 300’ten fazla sivil hayatını kaybetti, 1491 kişi yaralandı. Öte yandan 8036 asker gözaltına alındı ve birçok kişi görevden alındı.
Darbe girişimi sonrasında Türkiye’de pek çok yapı ve mekanın adı değiştirildi. Boğaziçi Köprüsü, Büyük İstanbul Otogarı ve Ilgaz Dağı Tüneli gibi önemli noktalar, darbe girişiminin yaşandığı tarihle anılarak yeniden adlandırıldı. Ayrıca 15 Temmuz tarihi, darbe girişiminde hayatını kaybedenleri anmak amacıyla Demokrasi ve Millî Birlik Günü olarak kabul edildi ve resmi tatil ilan edildi.
Her yıl 15 Temmuz’da, Türkiye’de demokrasiye olan bağlılığı ve milli birlik ruhunu pekiştirmek amacıyla çeşitli etkinlikler ve törenler düzenlenmektedir. 15 Temmuz 2024 ise Türkiye’de resmi tatil olacak ve tüm resmi kurumlar o gün kapalı olacaktır. Bu tarih, Türk halkının darbe girişimine karşı verdiği mücadelenin ve birlik ruhunun simgesidir. Her yıl, bu günü şehit ve gazileri anma ve onların fedakarlıklarını hatırlama fırsatı olarak değerlendirilmektedir.