Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin karşısında yer alan müzede, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından 15 Temmuz 2016’da gerçekleştirilen darbe girişimi özel ses ve görsel efektlerle ziyaretçilere anlatılıyor.
Müzede, “Türkiye’de ve dünyada darbeler”, “Bir mermi tehdidi”, “Karanlığa atılmak”, “En uzun gece”, “İz bırakanlar”, “Sela”, “Şehitlere saygı” ve “Demokrasi nöbetleri” olmak üzere toplam 8 bölüm bulunmaktadır. Ziyaretçiler, 15 Temmuz darbe girişiminin başından sonuna kadar yaşananları görsel olarak izleyebilecekleri video projeksiyon uygulamasıyla “En uzun gece” salonunda bilgilendirilirler.
Müze, FETÖ’nün darbe girişimine karşı mücadele eden vatandaşlar, gaziler ve şehit yakınlarının deneyimlerini paylaşmayı amaçlamaktadır. Müzede ayrıca, 251 şehidin hikayelerini dinleyebileceğiniz “Sela koridoru” bulunmaktadır. Her şehide ayrılan prizma şeklindeki bölümlerde fotoğraflar ve biyografiler sergilenmektedir.
Türkiye’nin önemli ve büyük yatırımlarının rölyeflerle anlatıldığı müzede, ziyaretçilerin 15 Temmuz Şehitler Anıtına ulaşabilmek için vadi olarak adlandırılan bir sergi alanının üzerinden geçmeleri gerekmektedir. Müze, şimdiye kadar 250 bin ziyaretçi tarafından ziyaret edilmiş olup, aylık ortalama 8 bin 400 kişiye ev sahipliği yapmaktadır.
Müze Müdürü Veysi Gün, müzenin 15 Temmuz darbe girişiminin anısına 3 yıl önce açıldığını belirtmiş ve her salonda ziyaretçilerin farklı duygularla karşılaştığını vurgulamıştır. Müze, haftanın altı günü ziyarete açık olup, ziyaret saatleri 09.00-17.00 arasındadır.