1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. 2024-2025 Türkiye Üniversite Sıralaması Açıklandı: ODTÜ ve Koç Üniversitesi Zirvede!

2024-2025 Türkiye Üniversite Sıralaması Açıklandı: ODTÜ ve Koç Üniversitesi Zirvede!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2024-2025 Türkiye Sıralaması, üniversitelerin akademik performanslarını değerlendiren bir sıralama olup, bu sıralamada Clarivate Analytics/InCites ve YÖK tarafından yayımlanan veriler kullanılmıştır. URAP Türkiye sıralaması, 2009 yılından bu yana kullanılan 9 göstergeden oluşmaktayken, son 2 yılda bu sayı 15’e çıkmıştır. Sıralamada öğretim üyesi başına düşen makale, atıf, toplam bilimsel doküman, uluslararası ortak makale, yurt içi ortak makale, TÜBİTAK’tan alınan proje sayıları, makale/atıf/doktora öğrenci oranı gibi göstergeler dikkate alınmıştır.

Üniversitelerin tıp fakültesi olan ve olmayanlar olarak ayrıldığı listelerde, toplam 190 üniversite yer almaktadır. Tıp fakültesi olmayan üniversiteler arasında ODTÜ birinci sırada yer alırken, onu İTÜ, Sabancı, Yıldız Teknik, Gebze Teknik, Bilkent, Boğaziçi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Çankaya ve Eskişehir Teknik Üniversiteleri takip etmektedir. Tıp fakültesi olan üniversiteler arasında ise ilk sırayı Koç Üniversitesi almıştır ve onu Hacettepe, Ankara, İstanbul, Gazi, İstanbul-Cerrahpaşa, Ege, Atatürk, Marmara ve Erciyes Üniversiteleri izlemektedir. Geçen yıl olduğu gibi, ODTÜ ve Koç Üniversitesi zirvedeki yerlerini korumuşlardır.

Genel sıralamada ise Koç Üniversitesi birinci sıradaki yerini korurken, Hacettepe ikinci ve ODTÜ üçüncü sırada yer almıştır. Bu üniversitelerin ardından sırasıyla Ankara Üniversitesi, İTÜ, İstanbul Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, İstanbul-Cerrahpaşa Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi sıralamada yer almışlardır.

Sonuç olarak, URAP’ın 2024-2025 Türkiye Sıralaması’nda üniversitelerin akademik başarıları dikkate alınmış ve tıp fakültesi olanlar ile olmayanlar şeklinde ayrılan listelerde ODTÜ ve Koç Üniversitesi birinci sıralardaki yerlerini korumuşlardır. Genel sıralamada ise Koç Üniversitesi önde giderken, diğer üniversiteler belirlenmiş göstergeler doğrultusunda sıralanmışlardır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
2024-2025 Türkiye Üniversite Sıralaması Açıklandı: ODTÜ ve Koç Üniversitesi Zirvede!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin