Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun (EKK) son toplantısı 2024 yılı için Şanlıurfa’da yapıldı. Cumurhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, toplantıya ilişkin sosyal medya hesabından önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, 2023 yılının, dünya genelinde artan jeopolitik gerilimler ve korumacılık eğilimleri ile belirsizliklerin sürdüğü zorlu bir yıl olduğunu belirtti.
KREDİ NOTU ARTIŞINA DİKKAT ÇEKTİ
Yılmaz’ın açıklamaları arasında, 2023 yılında hayata geçirilen ekonomi programının etkin bir şekilde yürütüldüğü vurgusu yer aldı. Bu programın, enflasyonun düşmesi, ekonomideki yeniden dengelenme, cari açığın azalması gibi olumlu sonuçlar doğurduğunu ifade etti. Şu noktaları kaydetti:
- İşsizlik oranı tek hanelerde seyrediyor ve istihdam tarihi yüksek seviyelere ulaştı.
- Uluslararası rezervler rekor seviyeye çıktığı, ülke risk priminin düştüğü ve dış borçlanma maliyetlerinin gerilediği belirtildi.
- Bankaların ve reel sektörün dış finansmana daha uygun koşullarla erişim sağladığı, makro finansal istikrarın güçlendiği ifade edildi.
- Türk lirasına olan güvenin pekişmesi, deprem yaralarının sarılması ve bütçe açığının azalması mali disiplinin güçlendiğini gösterdi.
- Türkiye, 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşundan 2 kademe birden kredi notu artışı alan tek ülke olma unvanını kazandı.
Yılmaz, programın iki ana hedefi olan fiyat istikrarını sağlamak ve yapısal dönüşümü hızlandırmak için sağlam bir zemin oluşturulduğunu, yapısal reformların takvim çerçevesinde hayata geçirileceğini de ekledi.
“YATIRIMLAR TEŞVİK EDİLECEK”
Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin rekabet gücünü ve büyüme potansiyelini artırmanın temel yolu olarak bölgesel kalkınmayı işaret etti. Uygulanan kalkınma politikaları ile sosyal refahın tüm ülkeye daha dengeli yayılmasının ve bölgelerin potansiyellerinin en üst seviyede kullanılmasının hedeflendiğini vurguladı. Özellikle Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) gibi önemli bölgesel programların tarımsal sulama yatırımları, akıllı tarım uygulamaları ve kırsal ekonomi çeşitlendirmesi üzerine yoğunlaşacağını belirtti.
Yılmaz, önümüzdeki dönemde ulaşım, sanayi, turizm ve lojistik sektörlerinde bölgesel kalkınma programlarını bütüncül bakış açısıyla devam ettireceklerini ifade etti.
SURİYE DETAYI
Toplantının ele aldığı temel hususlar arasında Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi (2024-2028) ile bölgelerin küresel rekabet gücünü artırmak, bölgelerarası gelişmişlik farklarını azaltmak ve deprem sonrası toparlanmanın sağlanacağını belirtildi. Ayrıca Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı kapsamında bölgesel kalkınmaya önemli katkılar sağlayacak yeni projelerin istişare edildiği ve GAP bölgesindeki sulama yatırımlarının mevcut durumunun değerlendirildiği vurgulandı.
Toplantıda sosyal refahın güçlendirilmesi ve enflasyonla mücadele kapsamında gıda üretiminin artırılmasının önemi de dile getirildi. Son olarak, Suriye’de yaşanan gelişmelerin Türkiye’nin dış ticareti üzerindeki olası etkileri üzerinde durularak, yeni dönemde izlenecek politikalar ele alındı.