Evrin Güvendik- Sağlık Bakanlığı Çocuk ve Ergen Sağlığı Dairesi Başkanı Yüksel Hakan Aydoğmuş, 2024 yılının ilk 11 ayında 185 bin 899 çocuğa psikolojik danışmanlık hizmeti verildiğini açıkladı. Aydoğmuş, Türkiye Büyük Millet Meclisi Akran Zorbalığı Alt Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak akran zorbalığına karşı yürütülen çalışmaları detaylandırdı. Bakanlık bünyesinde 8 bin 200’den fazla Aile Sağlığı Merkezi’nin aile hekimleri, 700 psikolog, 605 sosyal araştırmacı ve 215 çocuk gelişim uzmanının görev yaptığını belirten Aydoğmuş, ailelerin genellikle çocuklarının ders başarısındaki düşüş, ruh hali değişiklikleri, sosyal fobi ve okula gitmek istememesi gibi sorunlar nedeniyle hastanelere başvurduklarını ifade etti.
2024 yılında, akran zorbalığı ile ilgili nedenlerle 185 bin 899 çocuğa psikolojik danışmanlık yapıldığına dikkat çeken Aydoğmuş, 2022 yılında bu rakamın 117 bin 43, 2023 yılında ise 168 bin 737’ye ulaştığını bildirdi. Ayrıca, Bakanlık tarafından sunulan çocuk gelişimi danışmanlık hizmetinden yararlanan kişi sayısının 2024 yılında 100 bin 624 olduğunu vurguladı. Aydoğmuş, danışmanlık hizmetleri kapsamında yapılan görüşmeler sonucunda çocuklarda, akran zorbalığına bağlı olarak okula gitmeme, derslerde başarısızlık, değişken ruh halleri ve sosyal fobi gibi belirtilerin tespit edildiğini de kaydetti.
Aydoğmuş, sözlerine devam ederek, “Danışmanlarca yapılan değerlendirmeler sonucunda takip edilecek çocuklar Sağlıklı Hayat Merkezleri tarafından izlenmektedir” dedi. Ayrıca, afet sonrası yaşanabilecek riskler arasında akran zorbalığı, şiddet, ihmal ve istismar gibi olumsuz durumlara dikkat çekti. Bu gibi konularda Bakanlığın geliştirdiği Çocuklarda Travmaya Yaklaşım Programı hakkında bilgilendirici açıklamalar yaptı.
Aydoğmuş, bakanlığın göçmenler için başlattığı SIHHAT Projesi’ni de gündeme getirerek, göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde sağlık araştırmalarının yapıldığını, bu kapsamda 343 bin 509 sığınmacı ve göçmene eğitim verildiğini dile getirdi. Projenin, göçmenlerin sağlık alanındaki ihtiyaçlarını belirlemek ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda tedbirler almak amacıyla hazırlandığını belirtti.
Sağlık Bakanı Aydoğmuş, psikolojik danışmanlık hizmeti alan çocukların ihtiyaçlarına göre ilgili kurumlara yönlendirme yapıldığını ve gerekli durumlarda bu süreçlerin titizlikle takip edildiğini ifade etti. “Danışmanlarca gerçekleştirilen değerlendirmeler sonucunda çocukların sağlık, sosyal, ekonomik, hukuki ve güvenliğe dair destek alması gerektiği tespit edilirse, ilgili yazışmalar yapılmakta ve yönlendirme sağlanmaktadır” sözleriyle bu konuya değindi. Ayrıca, çocuklarda herhangi bir istismar, madde kullanımı, intihar veya şiddet gibi durumların tespit edilmesi halinde de gerekli bildirimlerin yapılarak hastanelere veya ilgili kamu kurumlarına yönlendirileceğini açıkladı.
Eğer çocuğun istismar şüphesi mevcutsa, durum savcılığa ve kolluk birimlerine bildirilecek, çocuğun bir Çocuk İzlem Merkezi’ne alınması sağlanacaktır. Madde bağımlılığı şüphesi durumunda ise aileye bilgi verilerek, ÇEMATEM’e yönlendirme yapılacak ya da varsa bulunduğu ildeki ÇEMATEM psikiyatri kliniğiyle iletişime geçilecektir.