Türkiye’de, deniz güvenliğini sağlamak amacıyla 71 liman başkanlığında gerçekleştirilen gemi denetimleri sonucunda, 2024 yılı içerisinde toplam 4 bin 579 gemi denetlendi. Bu denetimlerin 2 bin 977’si yabancı bayraklı gemilere, 1.191’i uluslararası sefer yapan Türk bayraklı gemilere, ve 411’i ise ulusal sefer yapan Türk bayraklı gemilere uygulandı.
ANKARA (İGFA) – Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, liman başkanlıkları tarafından yapılan bu denetimler hakkında önemli bilgiler paylaştı. Bakan Uraloğlu, ticari gemilere yönelik yapılan denetimlerin, denizlerde can, mal ve çevre güvenliğini sağlamak açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
Bakan Uraloğlu, liman ve bayrak devletlerinin denetim mekanizmalarının, hem deniz emniyeti hem de çevresel güvenliğin sağlanmasında kritik bir rol oynadığını ifade etti. 2024 yılındaki denetimler, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) prosedürlerine uygun biçimde gerçekleştirildi. Türkiye’nin denetim faaliyetleri, toplamda 21 bölge bazında yapılandırılan 71 liman başkanlığı aracılığıyla yürütülmektedir.
Bakan Uraloğlu, Türk bayraklı gemilerin performanslarının düzenli olarak analiz edilerek yapılan risk analizleri sayesinde, bu gemilerin yurt dışındaki limanlarda seferden alıkonulmalarının önlendiğini belirtti. Özellikle 2024 yılının ilk 11 ayında uluslararası sefer yapan bin 191 Türk bayraklı gemisinin denetimlerinin gerçekleştirildiğini açıkladı. Bu tür denetimler, risk bazlı denetim sistemleri aracılığıyla sürecin iyileştirilmesine katkıda bulunan önemli bir uygulama olarak öne çıkmaktadır.
Yabancı Gemilere Liman Devleti Denetimi
Türk limanlarında gerçekleştirilen denetimlerin önemli bir kısmı, Türkiye’nin üyesi olduğu memorandumlar çerçevesinde yapılan liman devleti denetimleridir. 2024 yılı itibarıyla, Akdeniz ve Karadeniz Memorandumu kapsamında 2 bin 977 yabancı bayraklı gemiye denetim uygulandı. Bu denetimlerin sonucunda 141 gemi, çeşitli eksiklikleri nedeniyle seferden alıkonuldu. Bakan Uraloğlu, Akdeniz çanağındaki üye devletlerin denetim faaliyetlerinin yaklaşık yüzde 40’ının kendi ülkelerinde gerçekleştirildiğini vurguladı.
Bakan Uraloğlu, deniz ticaretinin dinamik yapısını korumak ve emniyet farkındalığını artırmak amacıyla belirli dönemlerde denetim kampanyalarının düzenlendiğini de açıkladı. Özellikle Aralık 2023 ile Nisan 2024 tarihleri arasında, 30 yaş üstü uluslararası sefer yapan yabancı bayraklı gemilere yönelik olarak gerçekleştirilen ‘Yoğunlaştırılmış Liman Devleti Denetimi Kampanyası’ kapsamında 172 geminin denetlendiği ve bunlardan 53’ünün eksiklikleri nedeniyle seferden alıkonduğu belirtildi. Seferden alıkonulan gemilerden 16’sının tersanelere gönderildiği, 4’ünün ise söküm işlemleri için gönderildiği bilgisi verildi.
Ulusal Gemiler Üzerine Denetimler
Bakan Uraloğlu, uluslararası sefer yapan Türk bayraklı gemilerle birlikte, ulusal sefer yapan gemilerin de denetimlerinin yapıldığını ifade etti. 2024 yılında toplam 411 gemiye program dışı denetim uygulandığı ve bunun sonucunda yıl içerisinde toplam 4 bin 579 gemiye denetim gerçekleştirildiği belirtildi. Yapılan denetimlerin, Türkiye’nin denizci filosunun performansını artırmaya ve gemi emniyetinin üst seviyeye çıkmasına olanak sağladığının altı çizildi.
Bakan Uraloğlu, tüm bu çalışmalar sayesinde Türkiye’nin 2008 yılından itibaren Paris MoU’nun Beyaz Listesi’nde yer aldığını ve 2022 yılından itibaren Tokyo MoU’nun Beyaz Listesi’ne alındığını belirterek, 2023