Belce ÖRÜ
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2025 yılı “Aile Yılı” olarak ilan edilmişken, 850 ile 1.250 TL arasında değişen aile destek ödemelerini devam ettirmedi. Bakanlığın verilerine göre, 2023 yılında sosyal yardım alan hanelerin sayısı yaklaşık 5 milyon, bu hanelerde yaşayan kişi sayısı ise 15 milyona yaklaştı. Ülke genelinde her dört kişiden biri artık yardıma muhtaç durumda. Geçtiğimiz yıllar içinde, 2013’te Bakanlık tarafından sağlanan sosyal yardımlardan faydalananların oranı nüfusun yüzde 16’sını oluştururken, bu oran 2018’de yüzde 17’ye, 2023’e gelindiğinde ise yüzde 23.4’e yükseldi. Rakamların da gösterdiği üzere, hayat pahalılığı ve gelir dağılımındaki adaletsizlikler, toplumun büyük bir kesiminin yoksullaşmasına sebep oldu ve sosyal yardıma ihtiyaç duyan bireylerin sayısını artırdı.
5 AY DEVAM ETTİ
Haziran 2022’de uygulamaya konulan Aile Destek Programı kapsamında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Göktaş, ihtiyaç sahibi ailelere toplamda 103.2 milyar lira destek sağladıklarını duyurdu. 2023 yılının Temmuz ayından başlayıp Haziran 2024 sonuna kadar olan dönemi kapsayan ikinci 12 aylık dönemde de yardımlar devam etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla, programın 2024 yılı sonuna kadar sürdürülmesi planlanmıştı. Bu süreçte, ihtiyaç sahibi ailelerin hane içindeki kişi başına düşen gelirlerine göre destek verilmesi sağlandı. Ancak 2024 yılında yalnızca 5 aylığına uzatılmış olan programın 2025 yılı itibarıyla da sürmesi beklenirken, bu desteklerin yeni yıl itibarıyla aniden kesildiği belirtildi.
Destek otomatik olarak sonlandı
Aile destek ödemelerinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bilgi verilmeden, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in imzası ile sona erdiği yönünde iddialar gündeme geldi. Bu iddialara yanıt vermek üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Program süreli bir destek olduğu için, bakan imzasına gerek kalmadan otomatik olarak sona ermiştir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen Türkiye Aile Destek Programı, Haziran 2022’de geçici süreli olarak başlatılan ve öngörülen süre içerisinde doğal olarak sona eren bir programdır.” denildi.
Sonuç olarak, 2025 yılı itibarıyla Aile Destek Programı’nın sona ermesi, birçok aile için ciddi bir mali zorluk anlamına geliyor. Özellikle son yıllarda artan sosyal yardıma muhtaç bireylerin sayısı, toplumda yoksulluk ve maddi zorlukların daha da derinleşmesine neden olacak gibi görünüyor. Bu durum, ekonomik dengesizliklerin artması ve gelir dağılımındaki adaletsizliklerin devam etmesi açısından da endişe yaratmaktadır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yaklaşımının yanı sıra, bu tür yardımların sürekliliği, sosyal politikalar açısından evrensel bir gereklilik olarak ortaya çıkmaktadır. Sadece ekonomik sıkıntılar değil, aynı zamanda sosyal adaletin sağlanması adına da bu tür destek mekanizmalarının varlığı büyük önem taşımaktadır.