İZMİR (İGFA) – Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin ön gördüğü 2025 yılı, demir çelik sektörünün küresel etkinliklerle güç kazanacağı bir dönem olacak. Sektör temsilcileri, bu yılın, uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü artırmak için önemli etkinliklerle dolu bir dönem olacağını belirtiyor.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, 2025 yılında Avrupa’dan Orta Doğu’ya kadar birçok sürdürülebilirlik odaklı proje ve ticaret heyeti gerçekleştireceklerini ifade etti. 6-8 Mayıs 2025 tarihlerinde İtalya’nın Milano şehrinde yapılacak olan Made in Steel Fuarı’na güçlü bir temsil ile katılacaklarını duyuran Ertan, “Dünya yenilenebilir enerji alanında muazzam atılımlar içinde ve ülkemizin de bu fırsatlardan faydalanabilmesi bizim önceliğimiz. Bu nedenle, 8-10 Nisan 2025 tarihlerinde Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da düzenlenecek Rüzgar Enerjisi Zirvesi Wind Europe’da önemli iş birlikleri sağlamayı planlıyoruz,” şeklinde konuştu.
YEŞİL DÖNÜŞÜM PROJESİNE VURGU
2025 yılına damga vuracak bir diğer önemli proje ise Demir ve Demirdışı Metaller Sektöründe Yeşil Dönüşüm ve Yurtdışı Pazarlama URGE Projesi olacak. Yalçın Ertan, bu proje ile sektörün karbon nötr hedeflerine ulaşmayı amaçladıklarını belirterek, “AB Yeşil Mutabakatı ve temiz üretim hedefleri ile uyumlu bir proje geliştirmekteyiz. Amacımız, firmalarımızın yönetim süreçlerini ve verimliliğini geliştirerek yeni pazar dinamiklerine uyum sağlamalarını desteklemek,” ifadelerini kullandı. Ayrıca, 2025 yılı içerisinde planlanan Yeşil Akademi Programı ile üye firmaların personeline sürdürülebilirlik ve yeşil üretim konularında eğitimleri sunarak sektörde farkındalık yaratmayı hedeflediklerini söyledi.
Yalçın Ertan, İtalyan temiz enerji kümesi COSVIG ortaklığı ve ENSİA koordinasyonunda yürütülen “Karbon Yönetimi İçin Kümelerarası İşbirliği” projesi kapsamında, 18-23 Kasım 2024 tarihlerinde Almanya’nın Hamburg şehrine bir çalışma ve inceleme ziyareti düzenleyeceklerini açıkladı. Bu ziyaretin, ihracat yapan firmaların kapasitelerini geliştirmek ve AB ile bilgi, deneyim alışverişi yapabilmelerine olanak sağlamak amacı taşıdığını dile getirdi. Ayrıca, Ege Bölgesi demir çelik sektörünün, 1 Ocak 2026 itibarıyla yürürlüğe girecek Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizmasına (SKDM) uyumunu sağlamak ve rekabetçi yapısını korumak amacıyla bu ziyaretin önemli bir adım olacağını vurguladı.
Sonuç olarak, 2025 yılı demir çelik sektörü için büyük bir dönüşüm ve yenilik yılı olarak öne çıkarken, ihracatçı birliklerinin yürütülecek projeleri ile sektörün küresel pazarda daha etkili bir şekilde yer alması için önemli bir zemin oluşturacağı ifade edilmektedir.