1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. 2050’ye Kadar Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya Kalabilecek UNESCO Dünya Mirası Alanları Açıklandı!

2050’ye Kadar Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya Kalabilecek UNESCO Dünya Mirası Alanları Açıklandı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2050 yılına kadar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilecek UNESCO Dünya Mirası Alanları araştırmacılar tarafından belirlendi. Küresel ısınma, deniz seviyesinin yükselmesi, aşırı hava olayları gibi iklim değişikliğinin sonuçları, doğayı ve tarihi yapıları tehdit ediyor. 2050 yılına kadar onlarca UNESCO Dünya Mirası Alanının riske girdiği belirlendi. Yapılan analizlerde 50 yerin tehlike altında olduğu ortaya çıktı. Subak Sistemi, Kakadu Milli Parkı, Quanzhou ve birçok diğer alan, iklim değişikliği nedeniyle yok olma riski taşıyor.

Climate X’in CEO’su Lukky Ahmed, araştırmanın sonuçlarını hükümetler, korumacılar ve küresel toplum için ciddi bir uyarı olarak değerlendirdi. Anıtların, varlıkların ve altyapının korunması gerektiğini vurgulayan Ahmed, iklim değişikliği riskinin günümüz ve gelecek için hayati önem taşıdığını belirtti. 1.223 alanın bulunduğu UNESCO Dünya Mirası listesinde, 50 önemli alanın risk altında olduğu tespit edildi.

Climate X araştırmacıları Spectra platformunu kullanarak çeşitli iklim senaryoları altında mülkleri, varlıkları ve altyapıyı nasıl etkileyebileceğini modelledi. Sekiz ısınma senaryosu üzerinden 16 farklı iklim tehlikesinin gelecekte olasılığını modellenerek risk altındaki alanlar belirlendi. Aşırı hava olayları, yüzey taşkınları, kuraklık gibi risklerin yanı sıra tropikal siklonlar ve fırtınalar da değerlendirmeye dahil edildi.

Belirlenen risk altındaki alanlar arasında Endonezya’nın Subak Sistemi, Avustralya’nın Kakadu Milli Parkı, Çin’in Quanzhou: Emporium of the World parkı gibi önemli yapılar bulunuyor. Ayrıca, İsviçre Alpleri Jungfrau-Aletsch, Kore’deki Sansa Budist Dağ Manastırları, ABD’deki Olimpik Milli Parkı gibi yerler de tehlike altında. İklim değişikliği nedeniyle bu alanların yok olabileceği öngörülüyor.

İklim değişikliğinin kültürel ve tarihi miraslara olan etkisi büyük. Antik anıtların, mevcut varlıkların ve altyapının korunmasının önemi vurgulanıyor. Kültürel hazinelerin, binlerce yıldır varlığını sürdüren yapıların kaybının yıkıcı olabileceği belirtilirken, iklim değişikliğinin toplumsal ve ekonomik etkilerine karşı dikkat çekiliyor.

2050 yılına kadar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilecek 50 UNESCO Dünya Mirası Alanı arasında Bali Eyaletinin Subak Sistemi, Endonezya, Kakadu Milli Parkı, Avustralya ve Quanzhou, Çin gibi önemli yapılar bulunuyor. Gelecekteki iklim tehlikeleri nedeniyle bu alanlardaki riskler artıyor ve korunmaları gerekiyor. Lukky Ahmed ve Climate X ekibi, küresel iklim değişikliğinin önemli yapıları nasıl tehdit ettiğini ortaya koyarak hükümetleri ve korumacıları uyarıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
2050’ye Kadar Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya Kalabilecek UNESCO Dünya Mirası Alanları Açıklandı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin