Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Meclis bahçesinde gerçekleştirilen “Resim, Şiir ve Kompozisyon Yarışmaları”, “7 Bölge 7 Eser 23 Nisan Konseri” ve “TBMM Kupası” ödül törenlerinde önemli açıklamalarda bulundu.
Etkinliğin ruhuna ve anlamına vurgu yapan Kurtulmuş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla TBMM’nin gölgesi altında çocukları ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Törenin gerçekleştirilmesinde emeği geçen Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve etkinliğe katkı sağlayan tüm kurum yöneticilerini tebrik etti. Kurtulmuş, bir önceki yıl düzenlenen etkinliklerde yaklaşık 50 bin katılımcının bulunduğunu hatırlatarak, bu yıl katılımcı sayısının daha fazla olmasını beklediklerini dile getirdi.
Kurtulmuş, Birinci Meclis’in açılışında en önemli vurgunun “milli egemenlik” olduğuna dikkat çekerek, “Bu milletin egemenliğine, bağımsızlığa sahip çıkmak; milletten başka hiçbir gücün olmadığını, milletten başka hiçbir beşeri gücün önünde eğilmeyeceğimizi ilan etmek, TBMM’nin ilk hedefi, ilk vazifesiydi.” diyerek 23 Nisan’ın milli egemenliğe sahip çıkma günü olarak anlam kazandığını belirtti.
Konuşmasında, “Hiç şüphesiz, millet adına, milleti temsil eden vekiller aracılığıyla milli irade bu binada tecelli ediyor olsa da aynı şekilde milli irade, milletin bulunduğu her yerde ortaya çıkan iradedir.” ifadelerine yer veren Kurtulmuş, milli iradenin her bireyde var olduğunu vurguladı. Numan Kurtulmuş, 23 Nisan’ı sadece resmi bir bayram değil, aynı zamanda bir “millet bayramı” olarak kutlamanın önemine değindi.
TBMM olarak düzenlenen etkinliklerin uzun süre devam etmesi temennisinde bulunan Kurtulmuş, “Millet Bahçesi Çocuk Bahçesi” kavramını hatırlatarak, Cumhuriyet’in değerlerine sahip çıkmanın ve bu değerleri gelecek nesillere aktarmanın önemini vurguladı. “Cumhuriyet’i daha ileriye taşımak için Cumhuriyet’i sonraki nesillere aktaracak olan evlatlarımızı güçlü kılmak, bizlerin sorumluluğudur.” ifadeleriyle çocukların gelecekteki rollerine dikkat çekti.
Kurtulmuş, Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni yüzyılının “Türkiye Yüzyılı” haline gelmesi için çalışmaların devam ettiğini, çocukların parlak geleceğinin Türkiye’nin parlak geleceği olduğunu ifade etti. “Burada bulunan her bir çocuk, Türkiye Yüzyılı hedefinin gerçekleşmesinin teminatıdır.” diyerek, çocukların geleceğe yönelik eğitim ve donanım açısından önemine vurgu yaptı. Türkiye’nin, çocuklarla birlikte daha güçlü ve müreffeh bir ülke olacağına inandığını belirten Kurtulmuş, “Bu çocuklar, Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesinin ötesine taşıyacaktır.” dedi.
Etkinliğin devamında Kurtulmuş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın, milli ve manevi değerlerin buluştuğu ortak bir gün olduğunu belirtti. Türkiye’nin büyük hedefler koyarak ilerlemesini vurgulayan Kurtulmuş, “Türkiye, dünyanın parmakla gösterilen yıldız ülkelerinden biri olacaktır.” şeklinde konuştu. Kullanılan “Türkiye Yüzyılı” teriminin önemine işaret ederek, bu hedef doğrultusunda birlikte çalışacaklarını belirtti.
Konuşmasının son bölümünde, Kurtuluş Savaşı sırasında ve Cumhuriyet’in kuruluşunda büyük katkısı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygıyla andı. Türk milletinin kültür ve medeniyet alanında önemli bir bütünleşme sağladığını ifade eden Kurtulmuş, spor, sanat ve bilimin bir araya getirileceği bir yaklaşım içinde Türkiye’nin geleceği için güçlü adımlar atılması gerektiğini belirtti.
TBMM,