1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. 29 Mayıs 1453’te İstanbul Nasıl Fethedildi? Tarihi Notlar ve İstanbul’un Adının Yolculuğu!

29 Mayıs 1453’te İstanbul Nasıl Fethedildi? Tarihi Notlar ve İstanbul’un Adının Yolculuğu!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul’un adının nereden geldiği konusunda çeşitli isimler ve dönemlerde değişen adlarla bilinmekte olduğu belirtilir. Antik Yunanistan’da Megara kent devleti’nden gelen Dorlu Yunanlı yerleşimcilerin M.Ö. 667’de kurdukları koloniye Byzantion adı verildiği ifade edilir. Roma İmparatoru Septimius Severus tarafından oğlu Antonius’un şerefine koyduğu Augusta Antonina, M.S. 330 yılında Roma İmparatoru I. Konstantin tarafından Roma İmparatorluğu’nun başkenti ilan edilmesiyle verilen Nova Roma, İmparator I. Konstantin’in ölümünden sonra onun adına Konstantin’in kenti anlamına gelen Konstantinopolis’in verildiği ve Bizans İmparatorluğu döneminde kullanılan farklı adlar sıralanır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Konstantinopolis adının halk arasında sadece Polis olarak kullanıldığı, Osmanlıların kullanmaya başladığı İstanbul adının ise zamanla türetilerek hilafet merkezi anlamında IslamBol adını aldığı ve Türkçeye geçişiyle İstanbul’un adının günümüzdeki hali aldığı kaydedilir.

II. Mehmet’in tahta geçip Osmanlı’nın bölgedeki topraklarını genişletmesiyle Bizans İmparatorluğu topraklarına kuşatma yapmaya başlandığı belirtilir. Kuşatma sırasında Bizans’ın Haliç’e zincir gerdiği, donanmayı takviye ettiği ve grejuva adı verilen savunma aracını kullandığı, Osmanlı ordusunun ise uzun süren kuşatma sürecinde çeşitli hazırlıklar yaptığı ve denizden de kuşatma esnasında saldırılar düzenlediği ifade edilir. 29 Mayıs 1453 tarihinde Osmanlı ordusunun İstanbul surlarına yaptığı hücum sonucu İstanbul’un fethedildiği aktarılır. Osmanlı ordusunun surların önüne mevzilenerek şehri kuşattığı, topçu ateşi ile surları vurduğu ve surların zayıf kesimlerinden gedik açarak hücuma geçtiği belirtilir.

Osmanlı donanması ile Bizans ve müttefik donanmaları arasında yaşanan deniz muharebelerinde Osmanlı donanmasının kötü bir yenilgiye uğradığı vurgulanır. Denizdeki başarısızlığın ardından II. Mehmet’in karadan gemileri yürütme planının uygulanarak gemilerin Haliç’e indirildiği ve Surlara yürütülen gemilerin Haliç’i kapatan zinciri işlevsiz hale getirerek Osmanlı ordusuna avantaj sağladığı anlatılır. Osmanlıların başarılı bir gece operasyonu ile 72 savaş gemisini Haliç’e indirmesi ve şehrin içine ulaşmasıyla kuşatmanın sona erdiği belirtilir. Bu başarılı operasyon sonucunda Bizans İmparatorluğunun sona erdiği ve Osmanlı İmparatorluğunun İstanbul’u fethederek şehri başkent yaptığı sonuçlarının çıktığı aktarılır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
29 Mayıs 1453’te İstanbul Nasıl Fethedildi? Tarihi Notlar ve İstanbul’un Adının Yolculuğu!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin