Pusula denizanası (chrysaora hysoscella), Atlantik Okyanusu’nda yaygın bir tür olmasına rağmen Türk sahillerinde görülme sıklığı artmış durumda. Türkiye’de genellikle Akdeniz bölgesinde bulunan bu türler, Marmara Denizi’nde 2000’li yılların başından itibaren görülmeye başlandı. Pusula denizanaları, zehirli özellikleri nedeniyle görenleri endişelendiriyor. Küresel ısınmanın artmasıyla birlikte yayılma ve görülme sıklığının artması, türün Marmara Denizi’nde baskın hale gelmesine neden olmuştur.
Marmara Denizi’nin 1989’dan beri karşı karşıya olduğu kirlilik sorununa dikkat çeken MAREM (Marmara Çevre İzleme) Proje Lideri ve Hidrobiyolog M. Levent Artüz, derin deniz deşarjları nedeniyle atılan yetersiz arıtılmış atıkların denize karışması sonucu oluşan bulanıklığın temel sorun olduğunu belirtmiştir. Marmara Denizi’nin ışık geçirgenliği, önceki yıllarda 19 metreyken günümüzde 2.2 metreye kadar düşmüştür. Bu durum, denizin komşu denizlere göre 2.5 derece daha sıcak olmasına sebep olmakta ve güneş ışınlarının derinliklere ulaşmasını engelleyerek deniz yaşamını olumsuz etkilemektedir. Pusula denizanaları, Marmara Denizi’nin eski sakinleri arasında yer almaktadır.
Deniz biyoloğu Dr. Mert Gökalp, pusula denizanalarının Marmara Denizi’nde kalıcı hale geldiğini ve son dönemde gözlemlenen artışı vurgulamıştır. Marmara Denizi’nin kirletilmiş olması ve oksijen seviyesinin düşmesi, deniz yaşamını olumsuz etkilemektedir. Dr. Gökalp, Marmara Denizi’nin çevresindeki atıkların arıtılmasının önemine vurgu yaparak, canlıların yaşayamayacağı kadar ölü alanların artması durumunda balık ve deniz canlılarının toplu ölümlerinin yaşanabileceğini belirtmiştir.