1967 yılında Zile’den Almanya’ya göç eden öğretmen anne ve işçi baba çocuğu olarak dünyaya gelen Köhler, bir süredir İsviçre’de yaşamaktadır ve Türk-İslam kültürünü yaşatmaya çalışmaktadır. Köhler, akademik kariyerine yurt dışında devam etmesine rağmen köyünden kopamamış ve Zile’ye sık sık ziyaretlerde bulunmuştur. Köhler, anneannesinin evi başta olmak üzere 3 kerpiç evi satın alarak restore ettirip Türkiye’ye geldiği zamanlarda bu evlerde yaşamaya başlamıştır.
Zile’de Rumlar ve Türklerin birlikte yaşadığı yaklaşık 100 kerpiç evin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için çaba sarf eden arkeolog Bilgehan Köhler, dünya çapında birçok ülkeyi gezmeye fırsat bulmuş ancak Zile’nin eşsiz bir köy olduğunu belirtmiştir. Annesinin köy sevgisinin ve memleketine olan bağlılığının kendisine önemli katkılar sağladığını ifade eden Köhler, Almanya’da doğduğunu ancak her fırsatta köyü ziyaret ettiğini ve köyde birçok macerasının olduğunu paylaşmıştır.
Köhler, Roma tarihi üzerine doktora yapmış, Almanya’da kazılar yapmış ve müzecilik alanında çalışmıştır. Köhler, köylerin özel olduğunu ve Zile’nin kerpiç mimarisinin eşsiz olduğunu vurgulayarak, kerpiç evlerin korunması gerektiğini savunmuştur. Köhler, dünyada yenilenebilir malzemelerin ön planda olduğunu ve batıda kerpiç üzerine çalışmaların başladığını belirterek Türk kültürünün değerini korumak ve gelecek nesillere aktarmak istediklerini dile getirmiştir.