1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yunan Adalarında Turist Krizi: Acil Çözüm Gerekiyor!

Yunan Adalarında Turist Krizi: Acil Çözüm Gerekiyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pandemi sonrası Avrupa genelinde turizmin hızla artmasıyla Yunan adaları turist kriziyle karşı karşıya kaldı. Yerliler, turist akını nedeniyle arz sorunları, trafik sıkışıklığı ve ekonomik problemlerin daha da ağırlaştığını düşünüyor. Yunanistan Başbakanı Miçotakis de aşırı turizm sorununu kabul ederek, gelecek yıl ülkenin en popüler adalarına yolcu gemisi seferlerini kısıtlamayı planladıklarını açıkladı.

Santorini Belediye Başkanı Nikos Zorzos, adanın bu yaz 3,4 milyon turist ağırlayacağını ve konaklama kapasitesinin yetersiz olduğunu belirtti. Pandemi öncesi günlük 8 bin kruvaziyer turisti sınırlandırma koyan Zorzos, pandemi sırasında bu sınırın kaldırıldığını ancak kısa süre önce tekrar getirildiğini açıkladı. Diğer yandan, Santorini’nin yerel yetkilileri her bir yolcu gemisinin adaları ziyaret edebileceği gün sayısını 63 günden 48 güne düşürdü.

Serifos Belediye Başkanı Konstantinos Revinthis, adanın turizm nedeniyle zor günler geçirdiğini belirterek, yerel halk için kaynakların azaldığını dile getirdi. Aynı zamanda, Serifos, Folegandros ve Sifnos gibi Yunan adaları, Europa Nostra miras grubu tarafından olumsuz etkiler nedeniyle tehlike altındaki yerler listesine alındı. Yerel makamlar ise 2012’den bu yana turist sayısında sınırlama talebinde bulunuyor.

Avrupa Komisyonu’nun 2018 raporunda, Santorini’nin yılda 1 milyar Euro gelir sağladığı ancak nüfusa oranla turist sayısının dengesiz olduğu belirtilmişti. Ege Üniversitesi’nden yardımcı doçent Ioannis Spilanis, 2018’den beri artan turizm sorununun pandemi döneminde daha da belirgin hale geldiğini vurgulayarak, sorunun çözümünün aceleye getirilmemesi gerektiğini savundu.

Yunanistan Merkez Bankası’na göre ülke turist sayısını artırmayı hedeflerken, şarap üreticileri turizmden şikayetçi oldu. Şarap üreticisi Matthew Argyros, turizm nedeniyle tarım arazilerinin fiyatlarının yükseldiğini, üzüm bağlarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ve su sıkıntısının üzüm yetiştiriciliğini olumsuz etkilediğini dile getirdi. Santorini Şarap Üreticileri Birliği’nin verilerine göre adanın şarap üretimi son 20 yılda ciddi şekilde azalırken, üretimin sıfıra düşme riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yunan Adalarında Turist Krizi: Acil Çözüm Gerekiyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin