TBMM Genel Kurulu’nda, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un imzasını taşıyan, “Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. Yıl Dönümü” başlıklı tezkerenin okunarak kabul edildiği duyuruldu. Tezkerede, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümünün büyük bir gurur ve mutlulukla idrak edildiği ve Kıbrıs Türk halkının Barış ve Özgürlük Bayramı’nın içtenlikle tebrik edildiği ifade edildi. Kıbrıs Barış Harekatı’nın, Kıbrıs Türk halkının kurtuluş günü olduğu ve Ada’da egemenlik haklarının ve eşit statüsünün korunmasının sembolü olarak nitelendirildiği belirtildi.
Tezkerede, Kıbrıs Adası’nda 50 yıldır kan dökülmemesinin Barış Harekatı’nın kalıcı mirası ve başarısının tartışılamaz kanıtı olduğu vurgulandı. Aynı zamanda, Barış Harekatı’nın Ada’da huzur ve güven ortamının tesis edilmesine yardımcı olduğu ve Kıbrıs Türkü’nün varlık ve güvenliğini teminat altına aldığı ifade edildi. 1963 yılında başlayan karanlık dönemin, Barış Harekatı ile sonlandığı ve Ada’da yaşanan sürgünlerin ve katliamların sona erdiği belirtildi.
Tezkerede, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kahraman askerleri ve Kıbrıslı mücahitlerin el ele ulaştığı zaferin, bağımsız Kıbrıs Türk Devleti’nin teşekkülünde atılan ilk adım olduğu ifade edildi. Harekatı kararlaştıran Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan, harekatı icra eden Genelkurmay Başkanı Semih Sancar, Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş gibi isimlerin minnetle anıldığı ifade edildi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşu da tezkerede önemli bir adım olarak vurgulandı.
Tezkerede, Kıbrıs Türk halkının Türkiye’nin de desteğiyle adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm için çaba sarf ettiği ancak Rum tarafının uzlaşmaz tavrı nedeniyle sonuç alınamadığı belirtildi. İki devletli çözüm siyasetinin, Ada’da istikrar ve kalıcı bir barışın sağlanmasının yegane yol olduğu ifade edildi. Ada’da yaşayan iki ayrı halkın ve iki ayrı devletin varlığının göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulandı.
Tezkerede, Türkiye’nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin özgürlük ve refahının teminatı olmaya devam edeceği belirtildi. Uluslararası toplumun, Kıbrıs Türk halkının maruz kaldığı izolasyona son vermesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni hak ettiği şekilde tanıması çağrısında bulunuldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne tam desteğinin devam edeceği vurgulandı. Son olarak, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümünde Kıbrıslı soydaşlarla birlik ve kardeşlik mesajları paylaşıldı ve Kıbrıs Türkleri’nin bağımsızlık mücadelesine destek mesajları verildi.