1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’den Yurt Dışına Seyahat Eden Vatandaşlar Dikkat! Yurt Dışı Çıkış Harcı Büyük Oranda Zamlandı!

Türkiye’den Yurt Dışına Seyahat Eden Vatandaşlar Dikkat! Yurt Dışı Çıkış Harcı Büyük Oranda Zamlandı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’den yurt dışına seyahat eden vatandaşlar için alınan yurt dışı çıkış harcında büyük bir zam kararı alındı. Son iki yıldır 150 TL olan yurt dışı çıkış harcı yüzde 233 oranında artırılarak 500 TL’ye çıkartıldı. Ayrıca, artık yurt dışı çıkış harcı her sene yeniden zamlanacak.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, yurt dışı çıkış harcının 500 TL olacağını açıkladı. Bu rakam her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak ve yeniden değerleme oranı üretici enflasyonuna göre belirlenecek. Yurt dışı çıkış harcı zammını içeren vergi paketi Meclis’e sunulduktan sonra yasalaşacak ve yürürlüğe girecek.

Yurt dışı çıkış harcı uygulaması Türkiye’den yurt dışına seyahat eden vatandaşlar için 1 Ağustos 2001 tarihinde başlatıldı. Harç bedeli o dönemde 50 Amerikan Doları olarak belirlenmiş, daha sonra 15 Türk Lirası ve son olarak 150 Türk Lirası oldu. 2022 yılında harç bedeli 150 TL’ye çıkarıldı.

Yurt dışı çıkış harcı uygulamasının arkasında Türk vatandaşlarının yurt dışındaki seyahatlerinin artması ve yurtdışındaki harcamalarının finanse edilmesi ihtiyacı yatıyor. 2023 yılında 8 milyon 743 bin 760 kişi yurt dışına harç ödeyerek çıkış yapmış, 2024 yılında aynı sayıda kişinin aynı şekilde hareket etmesi bekleniyor. Bu durumun 6 aylık gelir etkisi 12,5 milyar TL olacak şekilde hesaplandı.

TÜİK verilerine göre, 2022 yılında 7 milyon 266 bin 773 vatandaş yurt dışını ziyaret etmiş ve kişi başı ortalama harcaması 589 dolar olmuştu. 2023 yılında ise yurt dışına seyahat eden vatandaş sayısı yüzde 52,3 artarak 11 milyon 67 bin 359 kişiye ulaşmış ve kişi başı ortalama harcama 639 dolar olmuştur. 2024’ün ilk çeyreğinde ise yüzde 18,4 artışla 2,4 milyon kişi yurt dışına seyahat etmiş ve kişi başı ortalama harcama 727 dolar olmuştur. Bu veriler, yurt dışı çıkış harcının artırılmasındaki gerekçeler arasında yer alıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’den Yurt Dışına Seyahat Eden Vatandaşlar Dikkat! Yurt Dışı Çıkış Harcı Büyük Oranda Zamlandı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin