Küresel gaz piyasalarında, 2024 yılının ilk yarısında talepteki güçlü toparlanmaya rağmen, sıkışık arz-talep dengesi, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üretiminin zayıf kalması ve jeopolitik gerilimler nedeniyle kırılgan bir görünüm sürdürüyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Gaz Piyasası Raporu’na göre, 2022’deki doğal gaz arz şokunun ardından 2023’te yeniden dengelenme sürecinin yaşanmasının ardından, 2024’ün ilk yarısında küresel gaz talebi yıllık bazda yüzde 3 arttı. Özellikle Asya ülkelerinden kaynaklanan bu artış, Asya bölgesinin gaz talebinde yüzde 8’lik bir artışla öne çıkmasına neden oldu. Çin’de bu oran yüzde 11 iken, Hindistan’da yüzde 10’un üzerinde bir artış yaşandı. Sanayi sektöründeki gaz talebindeki artış da genel talep büyümesini destekledi.
Küresel LNG arzındaki büyüme ise yüzde 2 ile zayıf seyretti. Bu durum, Asya’daki güçlü talep artışıyla birleşerek özellikle ikinci çeyrekte küresel gaz arzında sıkışıklığa neden oldu. Rusya’nın Avrupa’ya gaz tedarikine ilişkin belirsizlikler de fiyatlarda dalgalanmalara yol açtı. Gaz fiyatları, tüm büyük piyasalarda özellikle yılın ikinci çeyreğinde oynaklık gösterdi. Avrupa ve Asya piyasalarında fiyatlar yükselirken, ABD’de Henry Hub’da fiyatlar 10 yılın en düşük seviyesinden toparlandı.
Gaz talebindeki güçlü toparlanmaya rağmen, sıkışık arz-talep dengesi, fiyat dalgalanmaları ve jeopolitik gerilimler nedeniyle küresel gaz piyasalarında kırılgan bir görünüm devam etmektedir. Öte yandan, küresel gaz talebindeki büyümenin bu yılın ikinci yarısında yüzde 2’nin altına düşmesi beklenmektedir. LNG arzındaki sınırlı büyüme ise ithalat piyasalarındaki büyümeyi baskılayarak, enerji sektöründe gaz kullanımının marjinal düzeyde artacağı ve gaz talebinin asıl itici gücünün sanayi sektöründen geleceği tahmin edilmektedir.
Buna ek olarak, hızla büyüyen Asya pazarları ile Afrika, Orta Doğu ve Kuzey Amerika’daki gaz zengini ülkelerdeki talep artışının Avrupa’daki talep düşüşünü kısmen dengeleyeceği öngörülmektedir. Sonuç olarak, küresel gaz piyasaları sıkışık arz-talep dengesi, fiyat dalgalanmaları ve jeopolitik gerilimler nedeniyle belirsizliğini koruyarak, kırılgan bir görünüm sergilemeye devam etmektedir.