1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Trump’ın Yeniden Seçilme İhtimali Ticaret Savaşlarını Tetikliyor! Piyasalarda Neler Olacak?

Trump’ın Yeniden Seçilme İhtimali Ticaret Savaşlarını Tetikliyor! Piyasalarda Neler Olacak?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’de yaklaşan başkanlık seçimleri, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın yeniden seçilme ihtimalinin artmasıyla küresel piyasalarda endişe yarattı. Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olan Trump, rakibi Joe Biden’ı anketlerde geride bırakarak başkanlık yarışında güç kazandı. Seçimlerin 5 Kasım’da yapılması planlanırken, seçim sürecinde yaşanan gelişmeler ve başkan adaylarının açıklamaları piyasaları etkilemeye başladı. Trump’ın tekrar seçilmesi durumunda uygulayacağı politikaların fiyatlara ve yatırımlara etkisinin yakından izlenmesi beklenirken, bu durum ticaret savaşlarının yeniden başlayabileceği endişelerini artırdı.

Trump’ın başkanlık döneminde izlediği korumacı politikalar ve vergi planları, tekrar seçilmesi halinde daha da sertleşebilir. Trump, tarifelerin Amerikalılara yönelik vergi indirimlerini finanse etmekte kullanılacağını ve bu sayede Amerikan üretimine canlılık getireceğini savunuyor. Çin ile olan ticari ilişkilerinde de sert adımlar atmaya devam eden Trump, Çin malına yüzde 60, diğer ülkelerden ithal edilen mallara ise yüzde 10 gümrük vergisi uygulamayı planlıyor. Ayrıca Avrupa Birliği ile de ticari gerilimlerin artma riski bulunuyor.

Trump’ın Tayvan’a yönelik eleştirileri ve Vietnam’a karşı alabileceği ticari önlemler de dikkat çekiyor. Ekonomistler, Trump’ın korumacı politikalarının tüketici fiyatlarını artırabileceği konusunda uyarılarda bulunurken, Nobel ödüllü ekonomistler de Trump’ın ikinci döneminin ABD ekonomisi için riskler taşıdığını belirtmişti.

Trump’ın başkanlık yarışında güç kazanmasının etkisiyle piyasalar hareketlenirken, çip hisselerinde satış baskısı yaşandı. Ayrıca çip sektöründe faaliyet gösteren firmaların hisselerinde yaşanan 500 milyar dolarlık kayıp dikkat çekiciydi. Kripto şirketlerinin hisselerinde ise yükseliş gözlendi. Trump’ın ikinci döneminde yüksek enflasyon ve mali açıkların artabileceği endişesiyle bazı yatırımcılar tedirginlik yaşıyor.

Seçim gününe kadar pek çok değişikliğin yaşanabileceği belirtilirken, varlık fiyatları üzerinde para politikası ve şirket karlılıklarının etkili olacağı vurgulanıyor. Yatırımcılar, Trump’ın politikalarının uzun vadeli etkileri konusunda endişe duyarken, seçim sonucuna göre piyasalarda farklı hareketlenmelerin yaşanabileceği öngörülüyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Trump’ın Yeniden Seçilme İhtimali Ticaret Savaşlarını Tetikliyor! Piyasalarda Neler Olacak?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin