Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olan Türksat 6A’nın uzaya gönderilme tarihi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tarafından yapılan bir açıklama ile duyuruldu. Bakan Kacır, uydunun üretim sürecinin yüzde 81,4’lük bir oranla tamamlandığını ve 8 Temmuz haftasında uzaya gönderilmeye hazırlandığını belirtti. Uydu, uzun süren çalışmalar sonucunda bütün kritik alt sistemlerinin yerli ve milli olarak geliştirildiği 24 çeşit ekipmanı yerlileştiren bir süreçten geçti. Üretim ve test süreçleri TUSAŞ bünyesinde gerçekleştirilen uydunun, fırlatma öncesi SpaceX ekipleriyle işbirliği içinde fırlatılacağı ve yörüngeye yerleştirme aşamasında da Türk ekiplerinin görev alacağı belirtildi.
Bakan Kacır, Türkiye’nin 40 yıllık bir rüyasını gerçekleştirdiğini belirterek, Türkiye’nin uzay teknolojilerindeki ilerlemesine değindi. 1984 yılında dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın Türkiye’nin uzay haklarını koruma çabası ve TÜBİTAK UZAY’ın kuruluşu ile uydu geliştirme çalışmalarının başladığını hatırlattı. Kacır, Türkiye’nin uzay teknolojileri alanında önemli bir deneyim kazandığını ve ulusal görüntüleme uyduları geliştirmekte başarılı olduğunu ifade etti.
Türksat 6A, Türkiye’nin daha önce geliştirdiği uydu sistemlerinden daha büyük ve sofistike bir yapıya sahiptir. Bu proje ile Türkiye, yerli uydu geliştirme faaliyetlerine devam edeceğini ve 118 ülkede 3 milyar insanın haberleşme imkanına erişeceğini vurgulayan Kacır, hedeflerinin Endonezya, Malezya ve Hindistan gibi ülkeleri de kapsayan geniş bir coğrafyada haberleşme imkanı sağlamak olduğunu belirtti. Bu sayede dünya nüfusunun yarıdan fazlasına ulaşacaklarını ve 4,5 milyar insanın kullanımına erişmiş olacaklarını ifade etti.
Sonuç olarak, Türkiye’nin uzay teknolojilerindeki ilerlemesi, Türksat 6A projesi ile bir kez daha gözler önüne serilmektedir. Bu proje, ülkenin uzay alanındaki başarısını ve yerli teknoloji üretimindeki ilerlemesini kanıtlar niteliktedir. Türksat 6A’nın uzaya gönderilmesiyle Türkiye, uluslararası arenadaki yerini daha da güçlendirecek ve dünya genelinde milyarlarca insanın haberleşme ihtiyacına hizmet edecek kapasiteye ulaşacaktır.