DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR), “Avrupa’da ve Türkiye’de Emeklilerin Durumu” isimli yeni araştırmasının sonuçlarını paylaştı. Türkiye’deki emeklilerin durumu incelenen araştırmada ortaya çıkan bulgular oldukça dikkat çekici. Örneğin, Türkiye’de ortalama emekli aylığı Avrupa’daki birçok ülkenin çok altında seyrediyor. İspanya’da 1.417 Euro, Fransa’da 1.485 Euro, Almanya’da 1.552 Euro, İtalya’da 1.582 Euro, Belçika’da 1.717 Euro ve Hollanda’da 2.003 Euro olan emekli aylıklarının aksine Türkiye’de sadece 237 Euro seviyesinde. Yıllar içinde bu rakamların da düşüş eğiliminde olduğu ortaya konuldu.
Araştırmaya göre, Türkiye’de emekli aylıkları Avrupa ortalamasının oldukça altında ve Euro cinsinden aylıklar 2012 ve 2021 arasında yüzde 33,6 oranında azalmış. Ayrıca, Türkiye’de emekli aylıklarına Avrupa ülkelerine göre çok daha az kaynak ayrıldığı belirlendi. Emekli ödemelerinin GSYH’ye oranı AB-27 ortalamasında yüzde 9,5 iken Türkiye’de bu oran yalnızca yüzde 4,1 olarak tespit edildi.
2002 yılında çalışan veya iş arayan emeklilerin oranı yüzde 36,6 iken, bu oran 2023 yılında yüzde 55,3’e yükselmiş. Araştırmada ayrıca emekliye zam için yeterli kaynak olup olmadığı da ele alındı. SGK verilerine göre, emekliler için yeterince kaynağın olduğu belirtildi. Prim gelirlerinin emekli aylıklarını ve sağlık ödemelerini karşılama oranı 2002’de yüzde 61 iken 2023’te yüzde 76,4’e yükseldi.
Araştırmada diğer dikkat çeken bulgular arasında şunlar yer alıyor: Avrupa’da Türkiye’den daha düşük emekli aylığına sahip ülke sayısının azaldığı, Türkiye’deki ortalama yaşlılık aylığının düşüş gösterdiği, aktif/pasif oranının Türkiye’de Avrupa ortalamasının üzerinde olduğu ve bütçede emeklilerin payının azalmış olduğu görüldü. Tüm bu veriler, Türkiye’deki emeklilerin finansal durumunun giderek zorlaştığını ve Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında önemli farklılıkların olduğunu ortaya koyuyor.