AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda kabul edildi. Yapılan değişiklikler arasında Anayasa Mahkemesinin TENMAK’ın kuruluşuna ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin “Kurum gelirleri” başlıklı maddesinin iptal kararının dikkate alınarak, kurumun gelirlerine ilişkin düzenleme yapıldı. TENMAK’ın gelirleri artık genel bütçeden yapılacak Hazine yardımları, kurum faaliyetlerinden elde edilecek gelirler, yayın gelirleri, taşınır ve taşınmaz malların gelirleri gibi çeşitli kaynaklardan oluşacak. Ayrıca kurum, insan kaynağı gelişimini sağlamak amacıyla ödül ve burslar verebilecek.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında yapılan bir diğer değişiklik ise mesafeli kredi sözleşmeleri ile ilgili. Kredi veren ile tüketiciler arasındaki sözleşmeler artık bir bilişim veya elektronik haberleşme cihazı üzerinden gerçekleştirilecek ve tüketici kimliğinin doğrulanmasını içeren yöntemlerle kurulabilecek. Mesafeli kredi sözleşmeleri yazılı veya mesafeli olarak kurulmadıkça geçerli olmayacak. Ayrıca belirli süreli kredi sözleşmelerine ilişkin hesaplar, tüketicinin talebi olmadıkça kredinin ödenmesi ile sona erecek. Bu düzenleme konut finansmanı kuruluşları için de geçerli olacak.
Doğrudan satış sistemleri ile ilgili düzenlemeler de teklif kapsamında yer alıyor. Doğrudan satış, bağımsız temsilcilerin prim ve teşvikler karşılığında mal veya hizmet pazarladığı bir satış sistemi olarak tanımlanacak. Doğrudan satış şirketinin belirlediği miktar ya da tutarda mal veya hizmet satın alınması artık doğrudan satıcının seviyesini belirlemeyecek. Ayrıca doğrudan satış sistemi kapsamında mal veya hizmet satın alan tüketicilere 30 gün içinde cayma hakkı tanınacak.
Reklam ve haksız ticari uygulamalar hakkında maktu olarak belirlenmiş olan idari para cezaları artırılarak tüketicilerin etkin şekilde korunması hedefleniyor. Haksız ticari uygulamalarda 60 bin Türk Lirasından 600 bin Türk Lirasına kadar idari para cezaları uygulanacak. Aynı zamanda piramit satış sistemlerine karşı da önlemler alınıyor ve bu tür uygulamalara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hükümleri uygulanacak.
E-ticarette de düzenlemeler bulunan teklif, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıların sınır ötesi elektronik ticaret faaliyetlerini teşvik etmeyi amaçlıyor. Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıların net işlem hacimlerinin belirli bir yüzdeyi aşmaması halinde teşviklerden yararlanabilecekleri düzenlemeler getiriliyor. Ayrıca lisans ücretlerinin hesaplanmasında yapılan değişiklikler ile sektördeki rekabetin korunması ve yatırımların teşvik edilmesi amaçlanıyor.
Teklif ayrıca Reklam Kurulu tarafından verilen idari para cezalarında muhataplara uzlaşma imkanı sağlanması ve ticari reklam ve haksız ticari uygulamaların daha etkin bir şekilde denetlenmesi için düzenlemeler içeriyor. Bu sayede idari işlemlere ilişkin uzlaşma süreçlerinin hızlanması ve etkinleştirilmesi hedefleniyor.