Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte ‘yaz ishali’ ya da ‘turist ishali’ olarak adlandırılan rahatsızlıklarda artış olabileceğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, uyarılarda bulundu. Özellikle tatillerde gıda güvenliği ve gıda temizliğinin kontrol edilmesinin daha zor olduğunu söyleyen Özlü, ishalin kirli sular ve kirli yiyeceklerin tüketilmesiyle ortaya çıkan bir komplikasyon olduğunu belirtti. İshal genellikle bakteriler, virüsler, parazitler veya toksik gıda zehirlenmeleri ile ilişkili olabilir. İshalin yanı sıra karın ağrısı, bulantı, kusma, halsizlik gibi semptomlar da görülebilir. Özellikle bebeklerde tehlikeli olabileceğini vurgulayan Özlü, böbrek veya kalp yetmezliği gibi kritik hastalıklarda ciddi komplikasyonlara neden olabileceğini belirtti.
İshale neden olan faktörlere değinen Prof. Dr. Özlü, ishalin açıkta satılan, pişirilmemiş gıdalarla veya kirli sularla temas sonucu meydana gelebileceğini söyledi. Kirli ellerle dokunulmuş ve temiz olmayan el hijyenine dikkat edilmemiş gıdaların tüketilmesinin de ishale neden olabileceğini ifade etti. Ayrıca havuz suları veya deniz sularının yutulmasıyla da ishal olunabileceğini belirten Özlü, bu tür riskli durumlara karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
İshal vakalarının perhiz yapması gerektiğini belirten Prof. Dr. Tevfik Özlü, hastalarda 1-2 gün içinde iyi bir diyetle sorunların çözülebileceğini belirtti. Önerileri arasında bol su içilmesini, mineralli suların ve tuzlu ayranın tüketilmesini öneren Özlü, yoğurt, haşlanmış patates, pirinç lapası, beyaz ekmek içi, muz gibi gıdaların tüketilmesini de tavsiye etti. Bebeklerde aşırı bitkinlik veya genel durum bozukluğu gibi belirtiler varsa hemen hekime başvurulması gerektiğini belirten Özlü, bebekler için riskin daha fazla olduğunu vurguladı. Bebeklerin kaybettikleri sıvı ve mineralleri yerine koymaları gerektiğini söyleyen Özlü, aksi takdirde ciddi sorunlarla karşılaşılabileceğini belirtti.