1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yurt Dışı Çıkış Harcı Zammı Türkiye’yi Salladı! İşte Detaylar

Yurt Dışı Çıkış Harcı Zammı Türkiye’yi Salladı! İşte Detaylar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yurt dışına çıkış yapacak olan vatandaşlardan alınan çıkış harcı tutarının artırılması hakkında yapılan değişikliklerle ilgili olarak 150 TL olan çıkış harcı, yüzde 233 oranında artırılarak 500 TL’ye yükseltileceği açıklandı. Her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak olan harç miktarı, üretici enflasyonuna ilişkin ortalamalara göre hesaplanacak. Yurt dışı çıkış harcına yönelik zammın yürürlüğe girebilmesi için öncelikle kanun teklifinin komisyonda değerlendirilmesi ve ardından TBMM Genel Kurulu’nda oylanarak kabul edilmesi gerekmektedir.

Yurt dışı çıkış harcı zammının ne zaman yürürlüğe gireceği, vergi ve sosyal güvenlik düzenlemelerini içeren kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’ndan geçmesinin ardından belirlenecektir. Türkiye’den yurt dışına seyahat eden vatandaşların ödemek zorunda oldukları yurt dışı çıkış harcı uygulaması, ilk olarak 1 Ağustos 2001 tarihinde başlamış ve zaman içinde farklı tutarlarda değişikliklere uğramıştır. Son olarak 18 Mart 2022 tarihinde 150 TL’ye çıkarılan harç miktarı, bu yeni düzenleme ile 500 TL’ye çıkarılacaktır.

Yurt dışına yapılan seyahatlerin ve harcamaların artması, yurtdışındaki harcamaların genel ekonomik dengelere etkisiyle beraber harç miktarının artırılmasının gerekçesi olarak gösterilmektedir. 2023 yılında yurt dışına çıkış yapan kişi sayısının 8 milyon 743 bin 760 olduğu ve aynı sayıda kişinin 2024 yılında da çıkış yapması beklenerek yurt dışı çıkış harcından elde edilecek gelirin 12,5 milyar TL olacağı öngörülmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2022 yılında 7 milyon 266 bin 773 kişi yurt dışını ziyaret etmiş ve kişi başı harcama ortalama 589 dolar olmuştur. 2023 yılında bu sayı yüzde 52,3 artarak 11 milyon 67 bin 359 kişiye ulaşmış ve kişi başı harcama ortalama 639 dolar olmuştur. 2024 yılının ilk çeyreğinde ise yurt dışını ziyaret eden kişi sayısı bir önceki yıla göre yüzde 18,4 artış göstererek kişi başı harcama ortalama 727 dolar olmuştur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yurt Dışı Çıkış Harcı Zammı Türkiye’yi Salladı! İşte Detaylar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin