AKP Nevşehir Milletvekili Çalışkan, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin komisyon çalışmalarının tamamlandığını dile getirdi. 2004’te çıkarılan kanunun değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Çalışkan, son 3 yılda 4 bin 269 sahipsiz köpek saldırısının yaşandığını belirtti. Bu saldırılarda 10 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 389 kişinin yaralandığını ve 6 bin 530 kişinin mağdur olduğunu aktardı. Ayrıca köpek saldırıları nedeniyle 2 bin 666 trafik kazasının meydana geldiğini ifade etti.
Çalışkan, kuduz riski ve çiftlik hayvanlarına karşı saldırıların da kanun değişikliğini zorunlu kıldığını belirtti. Türkiye’de 4 milyon sahipsiz köpek olduğuna dikkat çeken Çalışkan, bu durumun kuduz riskini artırdığını ve Türkiye’yi yüksek riskli bir ülke haline getirdiğini söyledi. Ülkede bulunan 322 hayvan barınağında 105 bin köpek kapasitesinin olduğunu ifade eden Çalışkan, yapılan simülasyonlara göre önlem alınmazsa 2030 yılında 50 milyon köpeğin olabileceğini dile getirdi.
Sahipsiz hayvanları kısırlaştırmanın uzun vadede popülasyon üzerinde etkili olmadığını belirten Çalışkan, bilimsel verilere göre sürü halinde gezen hayvanların kısırlaştırılmasının saldırganlığı artırdığını aktardı. Türkiye’de uygulanan “yakala, kısırlaştır, sal” tekniğinin işe yaramadığını belirten Çalışkan, dünyada uygulanan farklı örnekleri ele aldı. Konuşmasında hayvanların korunması ve popülasyon kontrolü için etkili yöntemler üzerinde durdu.
Çalışkan’ın açıklamalarına göre, mevcut kanunun yetersiz kaldığı ve hayvanların korunması için yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu anlaşılıyor. Sahipsiz hayvanların popülasyon kontrolü ve saldırganlığın önlenmesi için etkili adımlar atılması gerektiği vurgulanıyor. Türkiye’de bulunan hayvan barınaklarının kapasitesinin yetersiz olduğu ve sahipsiz hayvanların durumunun ciddiyet arz ettiği belirtiliyor. Çalışkan, hayvanların korunması ve insanların güvenliğinin sağlanması için kanunda yapılacak değişikliklerin önemli olduğunu ifade etti. Konunun, geniş kapsamlı bir şekilde ele alınması gerektiği ve hayvanların haklarının korunması için çözüm odaklı çalışmaların hayata geçirilmesi gerektiği vurgulanıyor.