Son günlerde Eğirdir Gölü’nde yaşanan trajik manzaralar, yüzeyini kaplayan algler ve su bitkileri nedeniyle oksijensiz kalan binlerce salyangoz ve tatlı su midyesinin kıyıya vurmasıyla ortaya çıktı.
Eğirdir Gölü’nde su seviyesinin düşmesiyle birlikte, 10-15 yıl öncesine kadar halk plajı olarak kullanılan Beydere bölgesindeki aquapark, su kaydırağı ve cankurtaran kulesi kullanılamaz hale geldi ve etrafı tel örgülerle çevrildi.
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, gölün yüzey alanının zamanla azaldığını belirterek, 1960 öncesinde 518 kilometrekare olan göl yüzeyinin 2024 yılında 426 kilometrekareye kadar düştüğünü açıkladı. Aynı şekilde gölün derinliği de zamanla azaldı ve 2024 yılında ortalama 3,2 metreye kadar geriledi.
Dr. Kesici ayrıca, su çekilmesinin en belirgin görüldüğü bölgelerden birinin halk plajı olduğunu ve buradaki su kaydırağının artık kullanılamaz hale geldiğini belirtti.
Eski su kaydırağı ve cankurtaran kulesinin bulunduğu alanda şu an kullanılamaz durumda olduğunu vurgulayan Dr. Kesici, plajın çürümeye terk edildiğini ve su seviyesinin o kadar düştüğünü ki, artık cankurtaran kulesinin dahi tehlikede olduğunu ifade etti.
Ayrıca, Isparta’nın içme suyunu aldığı noktanın da su çekilmesinden etkilendiğini belirten Dr. Kesici, bu durumun gölün ne kadar çekildiğinin göstergesi olduğunu söyledi.
Eğirdir Gölü’nde su seviyesinin 16 metreden 3,2 metreye kadar düşmesiyle Dağ Komando Okulu’nun eğitim alanındaki suya atlama kulesinin kullanılamaz hale geldiğini belirten Dr. Kesici, su seviyesinin son yıllarda en az 7 metre azaldığını ve birçok faaliyetin engellendiğini ifade etti.