1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik: Sokak Hayvanları için Yeni Dönem!

Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik: Sokak Hayvanları için Yeni Dönem!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeleri içeren bu teklif ile kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunlu hale getirildi. Ayrıca, sahipli ve sahipsiz hayvan kavramları net bir şekilde tanımlandı.

Yakalama, kısırlaştırma ve salma metodunun kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında da uyum değişikliği yapıldı. Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içerisinde hayvan bakımevleri kurarak sahipsiz hayvanların bakımlarını ve tedavilerini sağlayacak. Hayvan bakımevlerindeki hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

Özellikle sahipsiz hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımlarının sağlanması için teşvik ve idari tedbirler alınacak. Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nda belirtilen hükümler doğrultusunda ötenazi yapılacak. Yerel yönetimler, sahipsiz hayvanlarla ilgili Avrupa Sözleşmesi’ne uygun idari tedbirleri alabilecek.

Sahipli hayvanların terk edilmesi ve bakımevinden kaçırılması gibi durumlar yasaklanacak. Belediyeler sahipsiz hayvanlarla ilgilenmek ve sahiplendirilene kadar bakımlarını sağlamakla yükümlü olacaklar. Ayrıca, belediye başkanları ve meclis üyeleri belirlenen kaynağı hayvan bakımevlerine ayırmazlarsa hapis cezası ile cezalandırılacak.

Kedi ve köpek sahipleri hayvanlarını belirlenen tarihe kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına almak zorunda olacaklar. Kanun teklifi görüşmeleri sırasında AKP Grup Başkanı, teklifin öldürme değil sahiplenme üzerine olduğunu vurgulayarak desteklerini belirtti. Teklifin yasalaşmasının ardından TBMM genel kurulu tatile girdi.

Sonuç olarak, Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile sahipsiz hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımlarının sağlanması için önemli düzenlemeler yapıldı. Yerel yönetimler ve belediyelerin bu konudaki sorumlulukları netleştirilerek hayvanların hakları ve yaşamları desteklendi. Teklifin yasalaşmasıyla birlikte hayvan koruma çalışmalarında daha etkili ve sistematik bir yaklaşım benimsenmiş oldu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik: Sokak Hayvanları için Yeni Dönem!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin