1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Sahte Diploma Pazarı!

Sahte Diploma Pazarı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sosyal medya platformlarında pek çok sahte diploma satışı yapıldığı tespit edildi. Farklı üniversiteler ve bölümlere ait sahte diplomaların satıldığı sayfalarda, yüksek lisans, lise ve önlisans diplomalarının da satışı gerçekleştiriliyor. Dolandırıcılık içerdiği düşünülen sayfalarda, sahte diplomaların özellikleri hakkında da bilgi veriliyor.

Satılan belgelerin E-Devlet’e işlendiği, orijinalinden ayırt edilemeyeceği, gerçek mezunlarla aynı şartlara sahip olunacağı ve hukuki açıdan sorun yaşanmayacağı gibi garanti ve teminatlar sunuluyor. Ayrıca, kişilere doktorluk, mühendislik, öğretmenlik, veterinerlik gibi çeşitli meslek seçenekleri sunuluyor.

Öte yandan, 2009 yılına kadar uzanan bir geçmişe sahip olduğu belirtilen benzer bir sayfanın fiyat listesi yayınladığı görüldü. En son 2023 fiyat listesinde lisans diplomasının 10 bin lira, yüksek lisans diplomasının 12 bin lira, lise diplomasının 6 bin lira, ön lisans diplomasının 8 bin lira ve ilköğretim diplomasının 4 bin lira olduğu belirtiliyor.

Bazı sayfalarda, müşteri gibi konuşularak ulaşılan sayfada lisans diplomasının yeni fiyatının yüzde 150 zamla 25 bin lira olduğu bildirildi. Ayrıca, hukuk ve tıp gibi fakülteler için diğer fakültelere göre daha yüksek ücretlendirme yapıldığı dikkat çekti.

Sahte diploma satıcılarının, sahte diploma almak isteyen kişilerden isim, soyisim, adres ve TC kimlik numarası gibi kişisel bilgiler talep ettiği öğrenildi. Satıcılar, sahte diplomaların KPSS ve benzeri resmi sınavlara girilmesine izin verdiğini ve resmi kurumlara başvurulabileceğini iddia ediyor.

Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, sahte diploma alarak hukuki kurumlara eklenemeyeceğini belirtirken, bu tür sayfalara başvuran kişilerin dolandırıcılar tarafından kandırıldığını vurguluyor.

Avukat Deniz Özdal ise sahte diplomaların edinilmesinin resmi belgede sahtecilik suçu oluşturduğunu belirtirken, sahte diploma almak isteyen kişilerin de suç işlediğini söylüyor. Resmi belgede sahtecilik suçunun 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası öngördüğünü belirten Özdal, dolandırıcılık mağduru olan bazı kişilerin bu suçun teşebbüs aşamasında kaldığını da belirtiyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sahte Diploma Pazarı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin