1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Bankalara Borcu Olan Vatandaşların Sayısı 40 Milyonu Aştı – Borçlar Yükselişte!

Bankalara Borcu Olan Vatandaşların Sayısı 40 Milyonu Aştı – Borçlar Yükselişte!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de kredi faizlerinin zirve yapmasına rağmen, bireysel kredi borcu olan vatandaşların sayısı ve borç miktarı sürekli artmaya devam ediyor. Türkiye Bankalar Birliği’nin mayıs ayı raporuna göre, bankalara borcu olan vatandaş sayısı 40 milyon 67 bine ulaşmış durumda. 2024 yılının ilk yarısında, kartlarda ortalama yüzde 23, ek hesaplarda ise ortalama yüzde 71 borç artışları görüldü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun ikinci çeyrek Fintürk verilerine göre, bireysel kredi kartlarının artışı tüm illerde gözle görülür hale gelmiş durumda. Özellikle Konya, Muğla ve Antalya gibi illerde kart borçlarındaki büyüme dikkat çekici seviyelere ulaşmış durumda.

Bireysel kredi kartı borçları, Haziran 2024 itibarıyla yüzde 26.4 artışla 1 trilyon 498.6 milyar liraya kadar yükselmiş durumda. Yılın ilk 6 ayında vatandaşların kart borçlarındaki artış miktarı 313.5 milyar lira olarak kaydedilmiştir. Bunun yanı sıra, kredili mevduat hesaplarının limitlerindeki zorlanma da dikkat çekici boyutlara ulaşmış durumda. Toplam KMH borcu 290 milyar 555 milyon liraya ulaşarak yüzde 70’lik bir artış göstermiştir. Ek hesaplardaki borç artışı ise 119.5 milyar liraya kadar yükselmiştir. Bu durum, toplam borç miktarının 1 trilyon 798.2 milyar lirayı aşmasına neden olmuştur.

BDDK raporuna göre, İstanbul bireysel kredi kartlarında en borçlu il konumunda bulunmaktadır. 396.6 milyar lira ile zirvede yer alan İstanbul’u, 136.9 milyar lira ile Ankara ve 97.5 milyar lira ile İzmir takip etmektedir. En az borçlu il ise 796 bin lira ile Ardahan olarak belirlenmiştir. Ek hesaplarda da İstanbul, 65.3 milyar liralık borcuyla listenin başında yer almaktadır. Ankara ve İzmir, sırasıyla 26.6 milyar lira ve 20 milyar liralık ek hesap borçlarıyla dikkat çekmektedir. Bayburt ise 207 bin lira ile en az KMH borcu olan il olarak kaydedilmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bankalara Borcu Olan Vatandaşların Sayısı 40 Milyonu Aştı – Borçlar Yükselişte!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin