Konutlarda kullanılan doğalgaza 1 Ağustos’ta yapılan yüzde 38’lik zam, enflasyon üzerinde de önemli bir etkiye sahip olacak. Türkiye’de ekonomi yönetimi, enflasyonla mücadeleye öncelik verdiğini ve dezenflasyon sürecinin başladığını vurgulasa da temel enerji kalemlerine son zamanlarda ciddi zamlar yapıldı. Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmamış ve milyonlarca çalışan düşük ücretlerle geçinmek zorunda kalmıştı. Ancak asgari ücrete zam yapılmamasına rağmen enerji kalemlerine yapılan büyük zamlar, yaşam maliyetlerini daha da artıracak.
Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) dün akşam saatlerinde konutlarda kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatında ağustos itibarıyla yüzde 38’lik artışa gidildiğini duyurdu. Ayrıca doğalgaz tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketicilerin kullandıkları doğalgazın satış fiyatı da yüzde 33,1 arttı.
Konutta kullanılan doğalgazın Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) içerisindeki ağırlığı yüzde 2,57. Bu durumda zamın enflasyona doğrudan 0,98 puanlık bir etkisi olacak. Bazı ekonomistlere göre ise dolaylı etkilerle birlikte bu zammın TÜFE’ye toplam etkisi 1,5 puanı aşabilir. En son Eylül 2022’de zam yapılan konutlarda kullanılan doğalgazın, Nisan 2023’te açıklanan ücretsiz doğalgaz uygulaması 1 Mayıs 2024’e kadar devam etmişti. Ancak yerel seçimlerin ardından ücretsiz doğalgaz uygulaması sona ermiş ve hanelere tekrar ücretli olarak hizmet sunulmuştu.
Geçtiğimiz ay EPDK, enerji üretim maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle mesken aboneleri için elektrik satış fiyatlarına yüzde 38’lik bir zam yapmıştı. Elektrik zammının enflasyona yüzde 0,67 puanlık bir etkisi olması bekleniyor. Ekonomi yönetimi temmuz ayında geçici olarak aylık enflasyonun artacağını, ancak yıllık enflasyonda belirgin bir düşüş öngördüğünü belirtmişti. Son olarak, yaşanan bu zamların enflasyon üzerindeki etkileri yakından takip edilecek ve vatandaşların yaşam standartlarını olumsuz yönde etkilemesi önlenmeye çalışılacaktır.