Dünya genelinde gıda fiyatları temmuz ayında bir önceki aya göre düşüş yaşadı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen verilere göre, tahıl endeksindeki düşüş, et, bitkisel yağlar ve şeker fiyatlarındaki artışlarla biraz denge kazandı. Dünya gıda fiyatları endeksi, haziran ayındaki 121 seviyesinden temmuzda 120,8’e gerileyerek bir önceki yıl seviyesinin de altında kaldı. 2022’deki zirve seviyesine göre ise yüzde 24,7 daha düşük seviyede bulunuyor.
Rusya-Ukrayna savaşı ve diğer faktörlerle Mart 2022’deki tarihi zirveden düşüş gösteren dünya gıda fiyatları, bu yıl şubat ayında son üç yılın dip seviyesini gördü. Türkiye’de ise gıda fiyatları artmaya devam ediyor. Türk-İş verilerine göre temmuzda mutfak enflasyonu aylık yüzde 1,35, yıllık ise yüzde 64,99 olarak hesaplandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise haziranda aylık gıda enflasyonu yüzde 1,8, yıllık gıda enflasyonu ise yüzde 68,2 olarak kaydedildi.
Küresel tahıl fiyatları temmuzda hazirana göre yüzde 3,8 düştü. Bitkisel yağ fiyatları ise aylık yüzde 2,4 artarak bir buçuk yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Süt fiyatları neredeyse değişmezken, yıllık artış yüzde 7,2 oldu. Et fiyatları ise aylık bazda yüzde 1,2 artarken yıllık artış yüzde 0,8 olarak gerçekleşti. Uluslararası küçükbaş ve büyükbaş et fiyatları, güçlü ithalat talebi ve Okyanusya’da azalan hayvan arzıyla arttı. Şeker fiyatları ise temmuzda aylık yüzde 0,7 artarken bir yıl öncesine göre yüzde 17,9 düşüş yaşandı.
Sonuç olarak, dünya genelinde gıda fiyatlarındaki dalgalanmalar devam ederken, Türkiye’de de gıda fiyatlarında artışlar gözlemlenmekte. Bu durum tüketicilerin satın alma gücünü ve gıda enflasyonunu etkilemeye devam ediyor. Global ekonomik koşulların ve arz-talep dengesinin gıda fiyatları üzerindeki etkisi yakından takip edilmeye devam edilmelidir.