Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, Kayseri’deki fayların en fazla 6.2 büyüklüğünde deprem üretebileceği düşünülse de son MTA çalışmalarıyla 7.5 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğinin tespit edildiğini ve Erkilet, Erciyes ve Yeşilhisar Fay Zonları’nda deprem olabileceğinin potansiyel olarak değerlendirildiğini açıkladı.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde çok sayıda yapının ağır hasar aldığı Kayseri’nin çevresinde bugüne kadar 17 tane tarihsel dönem kaydının olduğunu belirten Adnan Evsen, şehrin etrafındaki faylarda deprem riskini ve tehlikesini aletsel tarihsel dönemdeki kayıtlara göre değerlendirdiklerini söyledi. Bu değerlendirmelerde en büyük depremin 5.4 büyüklüğünde olduğunu belirtti.
MTA tarafından yapılan son çalışmaların raporunda 6.2 büyüklüğünde değerlendirilen fayların aslında 7.5 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğinin anlaşıldığını vurgulayan Evsen, Erkilet Fayı’nın 7.5, Erciyes Fayının ise 7.3 büyüklüğünde deprem üretebileceğini ifade etti.
Evsen, Yeşilhisar, İncesu, Erkilet ve Erciyes faylarının paleosismolojik çalışmalarla incelendiğini ve bu fayların yanal atım özelliğine sahip olduğunun belirlendiğini açıkladı. Kayseri’de milattan önce 25 bin 400 yılından itibaren toplamda 14 depremin meydana geldiğini ve fayların belirli aralıklarla aktif olduğunu belirtti.
Erkilet, Erciyes ve Yeşilhisar faylarının ortalama tekrarlanma sürelerinin sırasıyla 4 bin, 5 bin ve 3 bin yıl olduğunu belirten Evsen, bu faylar üzerinde olası depremlere dikkat çekti. Depremlerin büyüklüğü arasındaki logaritmik farkları açıklayarak, 7.5 büyüklüğündeki bir depremin etkileri hakkında bilgi verdi.
Son olarak, 7.5 büyüklüğündeki bir depremin etkileyeceği yerleşim birimlerini sıralayarak, Kayseri merkez dâhil olmak üzere 100 kilometre mesafede yaşayan tüm yerleşim birimlerinin etkilenebileceğini dile getirdi.