1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Latmos’ta Gizemli Kaya Resimleri Keşfedildi

Latmos’ta Gizemli Kaya Resimleri Keşfedildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aydın, geçmişinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve açık hava müzesi niteliği taşıyan bir şehirdir. Her geçen gün cazibesini artırmaya devam eden Aydın, doğal güzellikleri ve tarihi yapısıyla dikkat çeken Latmos bölgesi ile tarihin gizemini keşfetmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Bölgede yapılan araştırmalar, Latmos’un önemli kaya resimleri aracılığıyla tarih öncesi dönemlere ışık tutuyor.

Alman Arkeolog Dr. Anneliese Peschlow tarafından 1994 yılında keşfedilen ve Batı Anadolu’da bilinen ilk tarih öncesi kaya resimleri olan Karadere kaya resimleri, yapılan incelemeler sonucunda korumaya alınacak. Bugüne kadar bulunan yeni resimlerle birlikte sayıları 200’e ulaşan Latmos kaya resimleri için hazırlanan koruma projesini EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü umutla beklemektedir.

Sürücü, Latmos’un eşsiz coğrafyası ve tarihi zenginliklerinin yanı sıra korunması gereken kaya resimleriyle de ön plana çıktığını belirtmiştir. Özellikle 1994 yılında tahrip edilen Göktepe resmi gibi olayların tekrarlanmaması ve bölgenin kontrollü kullanımı için bir proje geliştirilmesi gerektiğini vurgulamıştır.

Latmos kaya resimlerinin genelinde ‘aile sahneleri’ betimlenmiş olsa da Karadere mağarasındaki resimlerin diğerlerinden farklı olduğuna dikkat çekilmiştir. Dr. Peschlow tarafından ‘Latmos Dağ Tanrıları’ olarak yorumlanan Karadere resminin öncelikli korunması gereken bir alan olduğu belirtilmiştir. Aydın Valiliği ve uzman kurumlarla işbirliği yaparak kaya resimlerini koruma altına almayı hedefleyen Sürücü, bu tür projelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Latmos’ta Gizemli Kaya Resimleri Keşfedildi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin