1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Asgari Ücrete Arama, Enflasyon İvmelenirken Çalışanlar Zor Durumda!

Asgari Ücrete Arama, Enflasyon İvmelenirken Çalışanlar Zor Durumda!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enflasyon Temmuz ayında tekrar hız kazanırken, asgari ücrete ara zam yapılmaması kararı alındı. Bu durum milyonlarca çalışanın maaş zammı için 2025 yılının Ocak ayını beklemesine sebep oldu. Pek çok ekonomist, ultra kârların enflasyonu tetiklediğini belirtse de hükümet, düşük ücret politikasını enflasyonla mücadele stratejisinin bir parçası olarak görüyor. Ancak sendikaların acil zam taleplerine rağmen hükümetten herhangi bir adım gelmeyerek milyonlar açlık sınırının altında ücretlere mahkum edildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Temmuz ayında aylık enflasyon yüzde 3,23, yıllık enflasyon ise yüzde 61,78 oldu. Yıllık gıda enflasyonu ise yüzde 58,9 olarak kaydedildi. 7 aylık enflasyon ise yüzde 28,76 olarak belirlendi.

Bu dönemde temel ihtiyaçlara büyük zamlar yapıldı. Elektrik ve doğalgaza Temmuz ve Ağustos aylarında yüzde 38 zam geldi. Ayrıca büyükşehirlerde ulaşıma büyük zamlar yapıldı, Ankara’da yüzde 40, İstanbul’da yüzde 13 zamlandı. Türk-İş’e göre, Temmuz ayında açlık sınırı 19.234 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 62.652 TL’ye yükseldi. Bekâr bir çalışanın yaşam maliyeti ise 24.901 TL olarak belirlendi.

Açlık sınırı, 2024 yılının Nisan ayında asgari ücreti geçmişti ve bu yıl herhangi bir ara zam yapılmadığı için çalışanlar yılın dokuz ayını asgari ücretin altında geçirecek. Araştırmalar, işçilerin yaklaşık yüzde 50’sinin asgari ücretin altında ve civarında ücret aldığını gösteriyor. Son iki yılda enflasyonun hızla yükselmesiyle birlikte asgari ücrete Temmuz ayında geçerli olacak bir ara zam yapılmıştı. 2022 yılının Ocak ayında 4.253 TL olan asgari ücret, Temmuz ayında yapılan yüzde 29,3’lük ara zamla birlikte 5.500 TL’ye çıkarılmıştı. 2023 yılının Ocak ayında asgari ücret yüzde 54,5 artışla 8.506 TL olarak belirlenmiş, Temmuz ayında ise yüzde 34 oranında ara zam yapılarak asgari ücret 11.402 TL’ye yükseltilmişti. 2024 yılının Ocak ayında ise asgari ücret yüzde 49 artışla 17.002 TL’ye çıkarılmıştı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Asgari Ücrete Arama, Enflasyon İvmelenirken Çalışanlar Zor Durumda!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin