1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Enflasyon Düzeltmesiyle İlgili Süre Uzatıldı: Mükelleflere Kolaylık Sağlanıyor!

Enflasyon Düzeltmesiyle İlgili Süre Uzatıldı: Mükelleflere Kolaylık Sağlanıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2024 hesap dönemi ikinci geçici vergilendirme dönemine ilişkin gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin verilme süresinin, enflasyon düzeltmesi nedeniyle 27 Ağustos salı gününe kadar uzatıldığını duyurdu. Bilanço esasına göre defter tutan gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin, en son 2004 hesap dönemine ilişkin bilançolarının enflasyon düzeltmesine tabi tutulduğu belirtildi.

2021 hesap dönemi sonuna kadar enflasyon düzeltmesinin yapılmadığı ancak 2021 takvim yılı dördüncü geçici vergi dönemi sonu itibarıyla enflasyon düzeltmesi yapma şartlarının gerçekleştiği ve 2023 hesap dönemi sonuna kadar enflasyon düzeltmesinin ertelendiği ifade edildi. Yapılan istişareler sonucunda enflasyon düzeltmesi uygulamasına yönelik çalışmalar yürütüldü ve ortak bir uzlaşma sağlandığı vurgulandı.

Enflasyon düzeltmesine tabi tutulacak mali tablolar ve düzeltme işlemlerinin usul ve esaslarının 30 Aralık 2023 tarihli Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlendiği belirtildi. 20/2/2024 tarihli Vergi Usul Sirkülerinde enflasyon düzeltmesine tabi tutulacak mali tabloların düzeltme işlemlerine yönelik açıklamalar ve örnek uygulamalara yer verildiği açıklandı.

2023 bilançolarının enflasyon düzeltmesine tabi tutulduğu ve mükelleflerin 2024 hesap döneminden itibaren iktisadi kıymetlerinin düzeltilmiş tutarları üzerinden amortisman ayırmaya başladığı, stoklarını değerlenmiş maliyet bedelleriyle dikkate aldığı ve düzeltilmeye tabi tutulan kıymetlerin satılması durumunda da maliyet bedeli olarak bu kıymetlerin düzeltilmiş tutarlarını esas aldığı ifade edildi.

Uygulamaya ilişkin detayların yer aldığı Genel Tebliğde, 2024 hesap döneminin birinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi yapılmaması ve bu döneme ait gelir/kurumlar beyannamelerine bilanço eklenmemesi gerektiği vurgulandı. 2024 yılı ikinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi yapılması gerektiği ve mükelleflere kolaylık sağlanması amacıyla son kez geçici vergi beyanname verme sürelerinin 27 Ağustos 2024’e kadar uzatıldığı duyuruldu.

GİB’in internet sitesinde yer alan duyuruda, 2024 ikinci geçici vergi dönemine ait gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin verilme süresinin 27 Ağustos 2024’e kadar uzatıldığı belirtildi. Ayrıca, bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerinin de aynı tarihe kadar uzatıldığı ifade edildi. Bu süreçte ilgili meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının talepleri de dikkate alınıp uygun görülen düzenlemeler yapıldığı vurgulandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Enflasyon Düzeltmesiyle İlgili Süre Uzatıldı: Mükelleflere Kolaylık Sağlanıyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin