1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Türkiye’nin Erişim Engelleri: Instagram, Wattpad ve Roblox’a Erişim Yasakları Dikkat Çekiyor!

Türkiye’nin Erişim Engelleri: Instagram, Wattpad ve Roblox’a Erişim Yasakları Dikkat Çekiyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye, 2 Ağustos’tan bu yana uygulama ve sitelere getirilen erişim engelleriyle gündemde. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 12 Temmuz’da kitap okuma ve yazma platformu Wattpad’e; 2 Ağustos’ta Instagram’a; ve son olarak da çocuklar arasında popüler olan çevrimiçi oyun platformu Roblox’a erişim yasağı getirdi. Bu erişim yasakları, ‘hak ihlalleri’ tartışmalarını alevlendirirken, sadece Denizli’de 985 internet sitesine erişim yasağı getirilmesi dikkat çekti.

Wattpad’e getirilen erişim engeli, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve Filipinler’den sonra dünyada en çok Türkiye’de kullanılan bir platforma yapılmıştır. Ardından Instagram’a getirilen erişim yasağı da kullanıcılar arasında büyük tepkilere neden oldu. Hükümet ve uygulama yetkilileri arasında gerçekleşen görüşmelere rağmen, Instagram’a hala erişim sağlanamamaktadır. Kullanıcılar ve işletmeler, erişim sorununu dile getirmek için çeşitli platformlarda şikayetlerini paylaşmaktadır.

Instagram yasağı gündemi sarsarken, bir diğer yasak haber de çevrimiçi oyun platformu Roblox için geldi. Üç yıl boyunca erişime kapalı kalan Wikipedia ise daha sonra yasağının kaldırılmasıyla gündeme yeni bir konu eklemiştir.

Denizli’de, jandarmanın inceleyip bildirdiği 985 internet adresine erişim engeli getirilmesi, suç unsurları içeren sitelere karşı atılan bir adım olarak değerlendirilmiştir. İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sanal devriye faaliyetleri kapsamında çeşitli siteleri inceleyerek Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna bildirmiştir. Bu siteler arasında yasa dışı bahis, müstehcenlik, uyuşturucu madde temini gibi suçları içerenler bulunmaktadır.

Türkiye’de Mart ayı sonu itibarıyla erişime engellenen web sitesi/alan adı sayısı 1 milyonu aşmış durumdadır. İfade Özgürlüğü Derneği’nin kurucularından Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Instagram, Roblox ve Wattpad gibi platformların sadece bu 1 milyon engellenen web sitesinden sadece 3 tanesi olduğunu belirterek, Amerikanın Sesi ve DW gibi haber platformlarının da uzun süredir erişime engelli olduğunu hatırlatmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’nin Erişim Engelleri: Instagram, Wattpad ve Roblox’a Erişim Yasakları Dikkat Çekiyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin