CHP, tarihinde en çok olağanüstü kurultay gerçekleştiren parti unvanını elinde tutuyor. Bu sefer Genel Başkan Özgür Özel, Parti Meclisi toplantısı sonrası Olağanüstü Kurultay’ın tüzük değişikliklerini görüşmek üzere 6-9 Eylül’de toplanacağını açıkladı. Kararı, Genel Başkan yetkisini kullanarak aldı. Bu detayın dikkat çekmesinin nedeni, Olağanüstü Kurultay’ın “seçimli” hale gelip gelmeyeceğiyle ilgili.
CHP’de en büyük tartışma; Olağanüstü Kurultay seçimli olursa, CHP’nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dahil, genel başkanlığa aday çıkıp çıkmamasının, kararın alınma yöntemine bağlı olması. Eğer Parti Meclisi kararı ile olağanüstü kurultay olsaydı, seçimli olmasının olanağı yoktu. Nedeni de tüzüğün 48. Maddesindeki, “Olağanüstü kurultayda gündemden başka bir konu görüşülemez. Seçim yapılamaz” hükmü. Ancak Genel Başkan gündeme seçim maddesi koyabilir şartı var. Olağanüstü Kurultay’ın seçimli olabilmesi için delegelerin yarısından bir fazlasının talebi ile toplanmış olması gerekiyor.
Genel Başkan Özgür Özel, “Korktular da ‘seçim maddesi eklemeyelim diye böyle yaptılar’ şeklinde açıklamalar olur, parti yıpranır, olmayan bir endişe varmış gibi algılanmaya çalışılır diye bu kararı aldım” dedi. Bu, Olağanüstü Kurultay’da seçim maddesini eklemeye hazır olduğunun açık beyanı.
Türkiye’nin Prag Büyükelçiliği’ne eski Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu atandı. Prag Büyükelçisi Egemen Bağış’ın yeni görevi henüz netlik kazanmadı, ancak Bağış’ın Çekya’da önemli hizmetleri olduğu biliniyor. Bağış, görev süresinin dolmasının ardından, Prag Büyükelçiliği’nden ayrıldı. Bağış, yaptığı hizmetlerle övünerek, “Çizgimizde bir değişiklik olmaz. Her konumda görevini layıkıyla yapmanın onuru ve gururunu yaşayan biri olarak, bundan sonra da aynı ruh, heyecan ve titizlikle devam edeceğiz” dedi.