CHP’li Pala, 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda belirtilen istatistiklerin her yıl ocak ve temmuz aylarında açıklanacağını hatırlatarak, bu tarihlerde verilerin yayınlanması gerektiğine vurgu yaptı. Ancak Yargıtay’ın emsal kararına uyulmadığı konusunda endişelerini dile getirdi. Pala, Kanunda istatistiklerin yayımlanacağı ayların belirtilmesine rağmen, verilerin yayınlanacağı güne dair herhangi bir spesifik tarihin belirtilmemesine dikkat çekti. Yargıtay’ın 9. Hukuk Dairesi’nin emsal kararına göre, istatistiklerin Resmi Gazete’de yayınlandığı gün öncesine kadar sendika üye sayılarının açıklanması gerektiğini belirtti.
Pala, 24 Temmuz’da açıklanan istatistiğin aslında 23 Temmuz tarihli verileri içermesi gerektiğini ancak bu durumun Bakanlık tarafından dikkate alınmadığını ifade etti. Ayrıca, Yargıtay kararına uyulmamasının sonuçlarına dikkat çekerek, bazı sendikaların yüzde 1 barajını aşamadığını ve bu durumun sendikaların örgütlenme haklarını ihlal ettiğini belirtti. Örneğin, enerji sektöründe faaliyet gösteren 622 Kodlu Enerji Çalışanları Sendikası’nın Resmi Gazetede yayımlanan üye sayısının 2553 olduğunu ancak 23 Temmuz 2024 tarihli gerçek üye sayısının 2710 olduğunu ve bu sayının yüzde 1 barajını aştığını örnek olarak verdi.
CHP’li Pala, Bakan Fatma Işıkhan’a Resmi Gazetede yayımlanan verilerin hangi güne ait olduğunu sordu. Ayrıca, neden Yargıtay kararına uyulmadığını da sorguladı. Pala, Yargıtay kararına uygun yeni bir açıklamanın yapılması gerektiğini ve toplu iş sözleşmesi yapma hakkı ellerinden alınan sendikaların bu hakkın geri verilmesi gerektiğini vurguladı. Sonuç olarak, sendikaların örgütlenme haklarının korunması ve yasal düzenlemelere uyulması gerektiğinin altını çizdi.