Ankara’dan Aydın Hasan’in haberine göre, Kıbrıs sorunu ve Yunanistan ile deniz yetki alanlarına dayalı ihtilaflar nedeniyle Doğu Akdeniz bölgesi Türkiye için askeri açıdan da büyük önem taşıyor.
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından bölgede artan gerilim, Doğu Akdeniz’in stratejik önemini daha da artırdı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıldönümü törenlerinde, donanmaya ait 50 gemi ile denizde resmi geçitte bulunarak bölgede güçlü olduklarının mesajını vermişti. TSK ayrıca Akdeniz bölgesine yönelik hava gücünü de güçlendirdi ve Deniz Kuvvetleri bünyesinde Amfibi Kolordu Komutanlığı kuruldu, bu birlikler Ege ve Akdeniz’de konuşlanmış durumda.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olarak Muğla Dalaman’da Deniz Hava Üs Komutanlığı bulunmaktadır. Üste deniz karakol uçakları ve deniz helikopterleri faaliyet göstermektedir. Son yıllarda insansız hava araçları da konuşlandırılarak üs, Türkiye’nin ikinci büyük insansız uçak üssü haline gelmiştir. Özellikle Aksungur İHA’lar, Ege Denizi’nde keşif görevleri yapmaktadır.
Hava Kuvvetleri’nin ana jet üsleri Eskişehir, Konya, Merzifon, Bandırma, Malatya, Diyarbakır ve Balıkesir’de bulunmaktadır. Adana İncirlik’teki Tanker Üssü Komutanlığı, 10. Ana Jet Üs Komutanlığı’na dönüştürülmüştür. Aksaz Deniz Üssü’nün bulunduğu bölgede ise Hava Kuvvetleri bünyesinde ana jet üssü kurularak Akdeniz’e yönelik hava gücü güçlendirilmiştir.
Yüksek Askeri Şura sonrası yapılan atamalarla ana jet üslerinde komuta kademesi yenilenmiştir. Çeşitli tuğgeneraller, ana jet üslerinde yeni komutan olarak atanmışlardır. Bu atamaların ardından komuta kademesinin yenilenmesiyle birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hava ve deniz gücü Doğu Akdeniz’de daha etkin bir role sahip olmuştur.