Tarım ve Orman Bakanlığı, hamsi ve diğer 7 tür için toplam avlanabilir miktarları belirleyerek, leopar sazanı ve Batman bantlı çöpçü balığı gibi endemik su ürünlerinin avcılığını yasakladı. Bakanlık, Resmi Gazete’de yayımlanan “6/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ” ve “6/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ” ile konuya ilişkin detayları belirledi. 1 Eylül 2024-31 Ağustos 2028 dönemini kapsayan bu düzenlemeler, su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlıyor.
Hamsi, mavi yüzgeçli orkinos, deniz patlıcanı, beyaz kum midyesi, yılan balığı, tıbbi sülük ve inci kefali olmak üzere 7 tür için belirlenen toplam avlanabilir miktarlar, su ürünleri avcılığına getirilen yeni kurallar çerçevesinde şekillendirildi. Ayrıca, leopar sazanı ve Batman bantlı çöpçü balığı gibi endemik türlerin avcılığı tamamen yasaklanarak koruma altına alındı. Bazı türler için ise asgari avlanılabilir boy uzunluğu belirlendi ve boy uzunlukları yeniden düzenlendi.
Amatör amaçlı su ürünleri avcılığına da yeni uygulamalar getirilen tebliğlerle, ticari avcılıkta koruma altında olan türlerin amatör kapsamdaki avcılığı da yasaklandı. Özellikle hamsi için belirlenen toplam avlanabilir miktarı 400 bin ton olarak tespit edilirken, bu miktar bölgesel farklılıklar göz önüne alınarak sektör paydaşlarıyla yönetilecek.
Tebliğlerin yürürlüğe girmesiyle birlikte, balıkçılık sektöründe önemli değişiklikler yaşanacak. Üretim planlaması, av araçları ve kapasiteler gibi faktörler göz önünde bulundurularak sektörün denetimi ve izlemesi daha etkin bir hale getirilmeye çalışılacak. Bu uygulamanın amacı, halkın güvenilir ve sağlıklı gıdaya erişimini sağlayarak su ürünlerinin sürdürülebilir avlanmasını desteklemek.
Son olarak, tebliğlerin 1 Eylül tarihinde yürürlüğe gireceği belirtiliyor. Bu tarihten itibaren su ürünleri avcılığında yapılacak olan düzenlemeler, sektördeki aktörlerin üzerinde titizlikle duracağı konular arasında olacak.