1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. ABD Başkanı Joe Biden: “Gazze’de Ateşkes Hala Mümkün”

ABD Başkanı Joe Biden: “Gazze’de Ateşkes Hala Mümkün”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Başkanı Joe Biden, CBS kanalına verdiği mülakatta, Gazze’de ateşkes konusuna ilişkin değerlendirmede bulundu. Sunucunun, “başkanlık görev süresi sona ermeden Gazze’de ateşkesin mümkün olup olmayacağına” ilişkin sorusuna Biden, “Evet, hala mümkün.” yanıtını verdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) destekli ateşkes planının hala uygulanabilir olduğunu ifade ederek, durumun “bölgesel bir savaşa dönüşmemesi” için çalışmalara devam ettiklerini belirtti. Joe Biden, 31 Mayıs’ta İsrail’in önerisi olduğunun altını çizdiği 3 aşamalı ateşkes planını açıklamıştı. Plan kısaca kalıcı ateşkesi, İsrail’in Gazze’nin tamamından çekilmesini, rehinelerin ve tutukluların karşılıklı salıverilmesini, yerlerinden edilen Filistinlilerin Gazze’ye geri dönüşünü, insani yardımların kesintisiz ve yeterli düzeyde ulaştırılmasını ve Gazze’nin yeniden imarını içeriyordu. Netanyahu ise daha sonra esir takası müzakereleriyle ilgili yeni şartlar öne sürmüştü. Bu şartlar “silahlı Filistinlilerin güneyden kuzeye dönmesinin engellenmesi ve İsrail ordusunun, Gazze ile Mısır sınırındaki Philadelphia Koridorunda kalmasını” öngörüyordu. ABD, Mısır ve Katar, 8 Ağustos’ta yayımladıkları ortak açıklamada, İsrail ve Hamas’a Gazze’de ateşkes sağlanması ve esir takası için 15 Ağustos’ta Kahire veya Doha’da müzakerelere yeniden başlanması çağrısı yapmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze’de sürmekte olan çatışmalar hakkında önemli açıklamalar yaptı. Biden, başkanlık görev süresinin bitmeden Gazze’de bir ateşkesin mümkün olabileceğini belirtti. Bunun yanı sıra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından desteklenen ateşkes planının hala uygulanabilir olduğunu vurgulayan Biden, bölgesel bir savaşın önüne geçmek adına çabaladıklarını ifade etti. Geçtiğimiz aylarda İsrail’in önerdiği 3 aşamalı ateşkes planına ilişkin detayları açıklayan Biden, bu planın önemli unsurlarını aktardı. Ancak İsrail Başbakanı Netanyahu’nun plana ilişkin yeni şartlar öne sürdüğü, bu şartların İsrail ordusunun Gazze ile Mısır sınırındaki Philadelphia Koridorunda kalmasını içerdiği bilgisi de gelen haberler arasındaydı. ABD, Mısır ve Katar ise Gazze’de ateşkesin sağlanması ve esir takası için 15 Ağustos’ta toplantı yapılması çağrısında bulundu.

Joe Biden’in Gazze’deki ateşkes planıyla ilgili açıklamaları, bölgedeki tansiyonu düşürme adına önemli bir adım olarak değerlendirilebilir. Biden, ateşkese ilişkin planının hala geçerli olduğunu ve bölgesel bir savaşın önüne geçmek için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Ayrıca Netanyahu’nun yeni şartlar öne sürmesiyle müzakerelerin nasıl şekilleneceği de merak konusu olmaya devam etmektedir. ABD, Mısır ve Katar’ın çağrısıyla bir araya gelen tarafların, Gazze’deki çatışmaların sona erdirilmesi ve esir takası konusunda anlaşmaya varması beklenmektedir. Sonuç olarak, bölgede yaşanan insanlık dramının sona erdirilmesi adına atılan adımlar, uluslararası toplumun barış ve istikrar adına ortak çalışmalarının bir göstergesidir. Bu gelişmelerin bölgedeki durumu nasıl etkileyeceği ise ilerleyen günlerde netlik kazanacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
ABD Başkanı Joe Biden: “Gazze’de Ateşkes Hala Mümkün”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin