Eski İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın Stratejik İşlerden Sorumlu Yardımcısı olarak görev yaptığı sırada istifa ettiğini sosyal medya hesabından duyurdu. Zarif, Pezeşkiyan’ın kabine listesine karşı memnuniyetsizliğini dile getirerek, verdiği sözleri yerine getiremeyeceğini belirtti. Zarif, kabinede kendi önerilerinin dikkate alınmadığını ve halkın hassasiyetinin göz ardı edildiğini ifade etti. Kendisini “gülen diplomat” olarak tanımlayan Zarif, Amerika Birleşik Devletleri ile nükleer anlaşmanın mimarı olarak bilinmektedir.
Zarif’in istifası, Pezeşkiyan hükümeti tarafından kamuoyunda eleştirilere yol açmıştır. Zarif’in batı ile ilişkileri düzeltme ve müzakerelere açık olma politikaları, hükümet içinde bazı kesimlerce eleştirilere maruz kalmıştır. Zarif’in istifasının ardından Pezeşkiyan, 19 kişiden oluşan kabine listesini meclise sunmuştur. Kabinede eski Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani döneminde Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yapmış Abbas Arakçi Dışişleri Bakanlığı için aday gösterilmiştir.
Pezeşkiyan’ın kabine listesinde yer alan isimler arasında eski Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi döneminde görev yapmış bakanlardan da isimler bulunmaktadır. Güvenoyu için meclise sunulan kabine listesinde yer alan isimler arasında asker kökenli Tuğgeneral İskender Mumini de bulunmaktadır. Özellikle muhafazakar kesimden gelen milletvekilleri, büyük bir kısmı kabine listesinde yer alan isimlerdir.
Muhammed Cevad Zarif’in istifasının ardından, Pezeşkiyan hükümeti için yeni bir dönem başlamıştır. İran siyasetindeki bu gelişmeler, ülkenin iç ve dış politikasında etkili olacaktır. Pezeşkiyan’ın hükümetindeki kabinesi, ülkenin geleceği açısından önemli adımları içermektedir. Mecliste yapılacak güvenoyu oylaması, kabine üyelerinin nasıl bir yol izleyeceklerini belirleyecek önemli bir adımdır. Pezeşkiyan hükümetinin, Zarif’in istifası sonrasında nasıl bir politika izleyeceği merak konusudur.