1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Türkiye-Irak Güvenlik İşbirliği Toplantısı Başlıyor: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ziyareti Dönüm Noktası!

Türkiye-Irak Güvenlik İşbirliği Toplantısı Başlıyor: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ziyareti Dönüm Noktası!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Irak tarafıyla güvenlik alanında geliştirilen anlayış birliğinin ilave somut adımlarla tahkim edilmesi imkanları Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması 4’üncü Toplantısı için bugün Ankara’da gerçekleştirilecek. Toplantının hedefleri arasında, ortak mücadelenin yasal çerçevesinin güçlendirilmesi de bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Nisan’da Irak’ı ziyareti, Türkiye-Irak ilişkilerinde önemli bir dönüm noktası teşkil etmektedir.

Irak ile işbirliğinin kurumsal ve sürdürülebilir olması öngörülmektedir. Bu ziyaret kapsamında imzalanan Stratejik Çerçeve Anlaşması (SÇA) ile oluşturulan Ortak Planlama Grubu (OPG) ve Ortak Daimi Komiteler (ODK) aracılığıyla Irak ile işbirliğinin kurumsal ve sürdürülebilir bir yapıya oturtulması planlanmaktadır. Irak heyetinin Türkiye’yi ziyareti sırasında OPG’nin ilk toplantısının bugün Ankara’da düzenlenmesi beklenmektedir. Ayrıca, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in baş başa görüşmesi öncesinde gerçekleştirilecektir.

Toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretleri sırasında imzalanan 27 anlaşmanın yürürlük durumu ve ODK’lerin uygulanması süreci gözden geçirilecek, atılacak ilave adımlar ele alınacaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mayıs 2019’da Türkiye’yi ziyareti sırasında Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ile yapılan görüşmelerde, askeri ve güvenlik işbirliğine ilişkin anlayış birliği sağlanmıştır. Bu doğrultuda yapılan görüşmelerin ardından ilk toplantı 2019 yılında gerçekleştirilmiştir.

Irak’taki iç karışıklıklar ve koronavirüs salgını nedeniyle atıl kalan mekanizma, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Ağustos 2023’te Bağdat’a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından tekrar faal hale getirilmiştir. Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması’nın ikinci toplantısı Aralık 2023’te Ankara’da düzenlenmiştir. Üçüncü toplantı ise İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu’nun katılımıyla Bağdat’ta yapılmıştır. Bu toplantıda, terör örgütü PKK’ya ilişkin alınan ortak kararlar kamuoyuyla paylaşılmış ve PKK’nın Irak’ta “yasaklı örgüt” ilan edilmesine dair kararlar alınmıştır. Terörle mücadele ve güvenlik işbirliği kapsamında atılan bu adımlar önem taşımaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye-Irak Güvenlik İşbirliği Toplantısı Başlıyor: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ziyareti Dönüm Noktası!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin