1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Dünya Sağlık Örgütü’nden Kritik Uyarı: ‘Mpox Salgını’ Küresel Acil Durum!

Dünya Sağlık Örgütü’nden Kritik Uyarı: ‘Mpox Salgını’ Küresel Acil Durum!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Sağlık Örgütü, ‘Mpox Salgını’ olarak bilinen Maymun Çiçeği hastalığı nedeniyle küresel acil durum ilan etti. Türkiye’de henüz vaka görülmediği ve durumun yakından takip edildiği Sağlık Bakanlığı açıklaması yapıldı. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, salgını ve alınan acil durum kararını Değerlendirdiği açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, Türkiye’de hala pandemi düzeyinde bir salgın olmadığını, kapanmanın olmayacağını belirtti. Ancak bu yıl 15 binden fazla vaka ve 500’den fazla ölüm olduğunu ve mutasyona uğrayan yeni bir suşla karşı karşıya olunduğunu ifade etti. Prof. Dr. Yavuz, ölüm oranının yüzde 5’in üzerinde olduğunu vurgulayarak, Çiçek aşısının yeniden Türkiye’ye getirilmesi gerektiğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından ikinci kez ‘Küresel acil durum’ ilan edilen Mpox virüsü salgını hakkında dünya genelinde önlemler alındı. Türkiye’de henüz vaka bildirilmediği açıklanırken, Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz çiçek aşısının Mpox virüsüne karşı koruma sağladığını belirtti. Çiçek aşısının Türkiye’de yeniden uygulanması gerektiğini ifade etti. Hastalığın Afrika’da yaygın olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yavuz, hastaların temas ettiği eşyalara dikkat çekerek uygun semptomlarla gelen kişilerde Mpox enfeksiyonunu düşünmek gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Yavuz, 2022’de ilan edilen ilk küresel acil durumu hatırlatarak, virüsün hala etkili olduğunu ve ölüm oranının arttığını belirtti. Yakın temasın hastalığın yayılma yolu olduğunu vurgulayarak, önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Hastalığın heteroseksüel cinsel ilişki yoluyla da bulaşabileceğini belirten Prof. Dr. Yavuz, virüsün egzotik hayvanlardan insana geçtiğini belirtti.

Mpox virüsünün bulaşma yolu ve risk grupları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yavuz, hastalığın semptomlarının önemine dikkat çekti. Toplumun panik olmaması gerektiğini vurgulayarak, hastalığın kontrol altına alınması için alınması gereken önlemleri sıraladı. İlgili ilaçların ve aşının temininin önemli olduğunu belirterek, riskli grupların aşılanması gerektiğini ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Dünya Sağlık Örgütü’nden Kritik Uyarı: ‘Mpox Salgını’ Küresel Acil Durum!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin