Adalet Bakanlığı, Ümit Özdağ’ın iddialarının gerçek dışı olduğunu açıkladı. Bakanlık, herhangi bir kurum veya kuruluşa “Suriye Aile Hukuku” kitabı gönderilmediğini belirtti. Özdağ’ın sosyal medyada paylaşıp sonra sildiği iddialar da yalan çıktı. Özdağ, hakimlerin Suriyelilerle ilgili davalarda Suriye hukukuna göre değerlendirme yapacakları ve devletin Suriyelilerin yargılama giderlerini karşıladığına yönelik ifadelerinin gerçeklikten uzak olduğu bildirildi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) de Adalet Bakanlığı tarafından gönderildiği iddia edilen kitaba ilişkin açıklamada bulundu. DMM, Ümit Özdağ’ın iddialarının kurgu ve hayal ürünü olduğunu belirtti. Ayrıca, Adalet Bakanlığı’nın herhangi bir kuruma böyle bir kitap göndermediğini vurguladı. Özdağ’ın manipülatif iddialarıyla ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.
Adalet Bakanlığı ve DMM’nin açıklamalarında, gerçeğe aykırı bilgilerin yayılmasının kamu barışını bozabileceği ve manipülatif iddialara itibar edilmemesi gerektiği vurgulandı. Halkın yanıltılmasına ve dezenformasyona yönelik her türlü eylemin ciddiye alınacağı belirtildi. Özdağ’ın yapılan suç duyurusuyla karşı karşıya olduğu ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik hareketlerine karşı yasal işlem yapılacağı bildirildi.
Ümit Özdağ’ın daha önceki provokatif açıklamaları da gündeme geldi. Özdağ’ın ABD ile iletişime geçtiğine dair yaptığı açıklamalar ve Suriyelilerle ilgili gerçeği yansıtmayan provokasyonları tepki çekti. Özdağ’ın söz konusu suç zinciriyle Türkiye’yi sarması ve Anıtkabir’i hedef alan ölümcül provokasyonlar yapması kamuoyunda infial yarattı. Ümit Özdağ’a karşı sert tepkiler yükseldi ve halkın da bu tür yanıltıcı ve manipülatif söylemlere karşı dikkatli olması gerektiği vurgulandı. Adalet Bakanlığı ve DMM’nin yaptığı açıklamaların ardından, gerçeğe aykırı bilgilere itibar edilmemesi ve manipülatif iddialara karşı dikkatli olunması gerektiği bir kez daha hatırlatıldı.