Konya Ovası’nda çoğunlukla Karapınar ilçesinde oluşan obrukların son yıllarda sayıları artarken, havzadaki gölet ve sulak alanlar da kuruyarak yok oldu. Kuraklığın etkisi yüzey yarıkları ile de kendini gösteriyor. Kent merkezine 15-20 kilometre uzaklıkta oluşan yüzey yarıklarının derinliği zaman zaman 4-5 metreye ulaşabiliyor.
Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arif Delikan, yüzey yarıklarının nedenini açıklarken kuraklığın bu durumu tetiklediğini belirtiyor. Hotamış Gölü, Akgöl, Sultaniye Havzası gibi alanlardaki göl oluşumlarının tamamen kaybolduğunu ve obruklardaki suların da çekildiğini ifade ediyor. Yüzey sularının yer altına doğru inmesi nedeniyle boşluklar oluştuğunu ve bu boşlukların obrukları meydana getirdiğini dile getiriyor.
Doç. Dr. Arif Delikan, yüzey yarıklarının yapıları nasıl etkilediğini de açıklıyor. Kuraklık devam ettiği sürece yüzey deformasyonlarıyla birlikte zemin çökmelerinin yaşandığını ve bu durumun yapıları olumsuz etkilediğini belirtiyor. Özellikle ulaşım hatları, enerji hatları ve yapı stoklarının altından geçen yarıkların yapıların çatlamasına ve yıkılmasına neden olabileceğine dikkat çekiyor.
800 yıllık Zazadın Hanı’nda da yüzey yarıklarının etkileri görülüyor. Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat döneminde, mimar Sadettin Köpek tarafından yaptırılan hanın duvarlarında çatlaklar oluştuğunu belirten Delikan, bu durum için uzmanların müdahale ederek yapıyı güçlendirmeleri gerektiğini vurguluyor. Yapılan çalışmalarla tarihi ve önemli yapıların stabil hale getirilebileceğini ifade ediyor.