Ramazan Bayramı’na yönelik hazırlıkların merkezinde yer alan bayram şekerlerinde bu yıl fiyat artışı yaşandı. Kilogramı 180 TL’ye kadar çıkması beklenen şekerlerde yüzde 50’lik bir fiyat artışı gerçekleşti. Tatil süresinin 9 güne çıkarılması nedeniyle tüketimin azalması öngörülüyor. Toplam şekerleme pazarının ise 2.5 milyar TL’ye ulaştığı belirtiliyor. Mondelez International Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz, sektöre ilişkin öngörülerini paylaştığı toplantıda, bu yıl hacimde büyük bir büyüme beklemediklerini belirtti.
Karagöz, bayram süresinin uzamasının insanların tatil ve akraba ziyaretleri arasındaki tercihlerini etkilediğini ve bu durumun şeker alımını etkileyebileceğini ifade etti. Şekerin kilogram fiyatının 180 TL’ye çıktığını söyleyen Karagöz, yüksek enflasyon nedeniyle atıştırmalıklara sık sık zam yapıldığını ve nakdin piyasada önemli olduğunu vurguladı. Kent markası ile bayram şekeri pazarında yüzde 50’lik bir paya sahip olduklarını belirten Karagöz, şeker kategorisinin şirketin toplam net hasılatının yüzde 30’unu oluşturduğunu belirtti.
Türkiye’de hediyelik ve ikramlık şeker pazarının büyüklüğünün 2.5 milyar TL’ye ulaştığı biliniyor. Hane başı yıllık bayram şekeri tüketiminin 2.47 kilogram olduğu belirtiliyor. Yapılan araştırmalara göre tüketicilerin yüzde 91’inin bayram alışverişinde her zaman şeker aldığı ortaya çıkıyor. Türkiye’de bayramlık şeker tüketiminde en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesi öne çıkıyor ve bölge, 3.42 kilogramlık tüketimle listenin başında yer alıyor. Güneydoğu Anadolu’nu sırasıyla Karadeniz ve Orta Anadolu Bölgeleri takip ediyor.
Karagöz, bayram süresinin uzamasıyla birlikte tüketimin azalabileceğini söylerken, şeker fiyatlarındaki artışın da bu durumu etkileyebileceğine işaret etti. Türkiye genelinde bayramlık şeker tüketiminin oldukça yüksek olduğu ve toplam pazar büyüklüğünün önemli bir seviyede olduğu belirtiliyor. Bahsi geçen şekerleme pazarı içinde Kent markasının önemli bir paya sahip olduğu ve şekerin şirketin gelirlerinin önemli bir bölümünü oluşturduğu ifade ediliyor.