Antalya, Türkiye’de mavi bayrak listesinde 1’inciliğini koruyan bir şehir. 640 kilometre sahil bandı bulunan Antalya, 233 plaj ve 5 marina ile ünlü. Kumluca ilçesindeki Suluada, kentteki doğal güzellikler arasında öne çıkıyor. Akdeniz açıklarında bulunan Suluada, Adrasan, Çıralı, Olimpos, Mavikent gibi diğer tatil beldelerinden yoğun ziyaret alıyor. Günde 200’e yakın tekne turunun düzenlendiği adada, bembeyaz kumlu ve turkuaz renkli suya sahip iki plaj bulunuyor. Günlük ziyaretçi sayısı 6 bini bulan adayı ziyaret etmek için Adrasan koyundan tekne turları düzenleniyor.
Suluada, son zamanlarda doğal güzelliklerinin yanı sıra çöpler, teknelerin yoğunluğu ve sintine atıkları ile de anılmaya başladı. Tatilciler, denize girebilmek için yanaşan teknelerden dolayı sahilden uzaklaşmak zorunda kalıyor. Bölgedeki tekne işletmecileri, turistlerin denize ulaşımında yaşanan zorlukların farkında ve bir liman veya iskele yapılması gerektiğini belirtiyor.
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Adrasan koyunda kontrolsüz bir şekilde artan teknelerin çevreye zarar verdiğini belirtiyor. Günde 6 bin ziyaretçiye ev sahipliği yapan adanın doğal dengesinin bozulduğunu söyleyen Gökoğlu, planlı bir şekilde tedbir alınması gerektiğini vurguluyor.
Adrasan Gelişim Derneği Başkanı Serkan Konuralp, Suluada’nın aşırı turist yoğunluğuyla doğal dengesini yitirdiğini ve fiziki olarak yetmediğini belirtiyor. Tekne işletmecileri, artan turist sayısının kontrolsüz bir şekilde artmasıyla rahatsızlık duyuyor ve bir iskele yapılmasını talep ediyor.
Tatilciler de, teknelerin sahile çıkıp müşteri almasından rahatsızlık duyuyor. Denize girebilecekleri alanın daraldığını ve kontrolden çıkan bir durumun hakim olduğunu belirtiyorlar. Tekne işgaline dayanamayan bazı tatilciler ise erişimin zorluğundan şikayet ediyor ve tatilin kabus gibi geçtiğini dile getiriyor.