Hindistan ve Bangladeş’te meydana gelen muson yağmurları nedeniyle yaşanan sel felaketi büyük bir trajediye sebep oldu. Hindistan’ın doğusundaki Tripura eyaletinde 4 gündür devam eden muson yağmurları, sel ve heyelanlara neden oldu. Bu doğal afet sonucunda 23 kişi hayatını kaybederken, 65 binden fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Yaklaşık 1,7 milyon kişi de bu feliketin etkisi altında kalarak büyük sağlık sorunları ile karşı karşıya kaldı. Sel nedeniyle altyapı ve tarım arazilerinde de ciddi hasarlar meydana geldi. Hindistan ordusunun da katılımı ile eyalette yürütülen kurtarma çalışmaları devam etmektedir.
Komşu Bangladeş’te de aynı şekilde şiddetli yağışlar sonucunda sel felaketi yaşandı. Bangladeş’te 11 ilde etkili olan şiddetli yağışlar sele yol açtı. Afet Yönetimi Bakanlığı’na göre, 13 kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 4.4 milyon kişi selden etkilendi. Bu felaket sonucunda birçok ev, mahsul ve altyapı hasar gördü. Hem Hindistan hem de Bangladeş’te yaşanan sel felaketler, bölgede büyük bir insanlık dramına sebep oldu.
Her iki ülkede de sel felaketlerine karşı acil önlemler alınması gerekmektedir. Afet yönetim yetkilileri, halkı sel bölgelerinden uzaklaşmaları konusunda uyarırken, kurtarma çalışmalarına da büyük önem vermektedir. Hindistan ordusunun da katılımı ile yapılan kurtarma çalışmaları, hızla devam etmekte ve selzedelerin en kısa sürede güvenli bölgelere taşınması hedeflenmektedir.
Yaşanan sel felaketleri, bölgedeki iklim değişikliğinin ve doğal afetlerin etkilerini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu nedenle, hem Hindistan hem de Bangladeş gibi bölgelerde iklim değişikliğine karşı daha kapsamlı önlemler alınması ve afet hazırlıklarının artırılması gerekmektedir. Her iki ülkede de selzedelerin en kısa sürede desteklenmesi ve etkili bir şekilde rehabilite edilmesi önem arz etmektedir. Bu tür felaketlerin önlenmesi ve zararlarının en aza indirilmesi için uluslararası işbirliği ve koordinasyon da büyük önem taşımaktadır.