Merkez Bankası, parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla zorunlu karşılık uygulamasında değişiklikler yaptı. Gerçek kişi TL mevduat payı %45 ile %50 arasında bulunan bankaların aylık artış hedefi, 0,8 puan yükseltilmiştir. Bu değişiklikle birlikte gerçek kişi TL mevduat payı %60’ı geçen bankalar için aylık artış hedefi kaldırılarak, %60’ın üzerinde kalınması koşulu getirilmiştir. Kısa vadeli ihtiyaçların karşılanması ve likidite koşullarının desteklenmesi amaçlanmaktadır.
KKM’nin TL’ye geçişine ve yenilenmesine ilişkin toplam hedef hesaplamasına tüzel kişi KKM dahil edilmiştir. Bu adımın amaçlarından biri de tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına TL’ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan faiz oranı üst sınırının artırılmasıdır. Artık TL mevduat için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına uygulanan faiz oranı, politika faiz oranının %84’üne yükseltilmiştir.
Ayrıca, TL zorunlu karşılıklarda bloke tesis oranı 5 puan artırılmıştır. Bu değişikliklerin Türk Lirası likiditesini güçlendirmesi ve finansal istikrarı desteklemesi beklenmektedir. Merkez Bankası’nın bu adımlarının, ekonomik büyümeyi desteklemeye ve finansal istikrarı sağlamaya yönelik olduğu belirtilmiştir.
Merkez Bankası’nın internet sitesinden yapılan duyuruda, bu değişikliklerin finansal sistemin likiditesini güçlendirmeye ve piyasa koşullarını desteklemeye yönelik olduğu vurgulanmıştır. Bankaların ihtiyaç duydukları likiditeyi sağlayarak kredi akışını desteklemek için yapılan bu değişiklikler, banka mevduatları üzerinde etkili olabileceği belirtilmiştir.
Sonuç olarak, Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıklar üzerinde yaptığı değişikliklerin bankaların likidite koşullarını desteklemeye yönelik olduğu görülmektedir. Bu adımların finansal istikrarı ve ekonomik büyümeyi desteklemesi beklenmektedir. Türk Lirası likiditesini güçlendirmeye yönelik atılan bu adımların, ekonomiye olumlu etkileri olması amaçlanmaktadır.